2024. április 25., csütörtök

Drasztikusan megnövekedett az elhalálozások száma

A Somborske novine helyi hetilap minden számában leközli a város anyakönyvi hivatalának híreit, a héten született, elhalálozott és házasságot kötött polgárok névsorát. A legutóbbi számba alig fért be az elhunytak listája, összesen 92 személy halálozott el hét nap alatt. Egy évvel korábban, ugyanebben az időszakban mindössze 32 halottról adott hírt az újság, vagyis az anyakönyvi hivatal.

Az előző esztendő decemberében összesen 133 temetést tartottak a városban és a környező falvakban, vagyis átlag 33-an távoztak az élők sorából hetente. Az idén december első három hetében már 214 volt a halottak száma, tehát hetente átlagban 71 temetés volt, ami jóval több a tavalyi átlag kétszeresénél.

A statisztikai adatok alapján az elhalálozások számának tekintetében január második fele, február eleje a legkritikusabb, ezért elképzelhető, hogy januárban megdől a mostani, decemberi rekord.

Egyébként a temetések is másként zajlanak mint korábban. A koronavírusban elhunytakat nem öltöztetik, hanem hullazsákba, majd fémkoporsóba zárják, és úgy helyezik deszkakoporsóba. Tekintettel arra, hogy a gyászszertartáson korlátozott a résztvevők létszáma, a koszorúkat és a csokrokat a virágüzletek szállítják ki a temetőbe.