2024. április 19., péntek

Izraelből is érkeztek turisták

Közel hatezer-ötszázan keresték fel idén a Zsinagógát

Bár a járvány a szabadkai Zsinagóga látogatottságán is éreztette hatását, idén is sokan felkeresték a felújított műemléket. Erről Illés Hajnalka, a Szabadkai Zsinagóga Alapítvány koordinátora számolt be lapunknak.

– Közel 6500-an kerestek fel bennünket az idei évben. Ez a tavalyi 20 ezres látogatószámhoz képest kevésnek tűnhet, de ahhoz képest, hogy ez az év milyen nehézségekkel járt, ez a szám nagyon is jónak mondható – nyilatkozta a koordinátor.

Illés Hajnalka elmondta, hogy januárban a Zsinagógának nagyon sok látogatója volt, de februárban, amikor a koronavírus terjedéséről megérkeztek az első hírek, a látogatók már kezdtek elmaradozni, márciusban, a rendkívüli állapot ideje alatt, pedig az épületet be is kellett zárni. Az újranyitás után többnyire belföldről érkeztek turisták, főleg Belgrádból és Újvidékről.

– Ősszel már külföldi turistáink is voltak. Szeptemberben sok látogató érkezett Izraelből, a legtávolabbról jött látogatónk pedig idén Los Angelesből érkezett – magyarázta a koordinátor.

Illés Hajnalka számos fejlesztésről is beszámolt, amelyek a Zsinagógába betérők kényelmét szolgálják. Az épület bejáratánál egy információs pultot helyeztek el, valamint egy olvasósarkot alakítottak ki, ahol egy vendégkönyv áll a látogatók rendelkezésére, bent a Zsinagógában pedig hangszórót állítottak fel, amelyen komolyzenei válogatások szólnak. Mint Illés Hajnalka elmondta, sokan leülnek a padok közé és megvárják, amíg egy zenei válogatás véget ér. A koordinátor szerint az egyik legnagyobb idei eredmény az alapítvány Facebook-oldalának elindítása, amely jelenleg már több, mint 1800 követővel rendelkezik. Az oldal segítségével a járvány legnehezebb időszakaiban is kapcsolatban maradhattak a látogatókkal.

Az alapítvány 2020-as évéről könyv formájában is olvashatunk, ugyanis nemrégiben megjelent az alapítvány A második év címet viselő évkönyve, amely kronologikus sorrendben mutatja be az idei év Zsinagógával kapcsolatos legfontosabb eseményeit.

– Ezt a könyvet ajándékként ingyenesen eljuttatjuk partnereinknek. Emellett, akit érdekel a kiadvány, az információs pultunknál kézbe veheti és átlapozhatja – mondta Illés Hajnalka.

A Zsinagóga holnap rövidített munkaidőben 10 és 14 óra között várja a látogatókat, míg karácsony napján zárva tart. Szilveszter napján szintén rövidített munkaidővel tart nyitva. Újév napján zárva lesz, de január 2-án és 3-án már várja a látogatókat.