2024. április 24., szerda

Anyanyelven tanulni

Ajándékot és támogatást kaptak a magyarul tanuló gyerekek Kishegyes községben

Tegnap délelőtt a kishegyesi Tűzoltóotthonban és a bácsfeketehegyi Kultúrotthonban azok a nagycsoportos óvodások kaptak egy-egy ajándék meséskönyvet, akik őszre magyar tannyelvű első osztályba iratkoznak be. A könyveket a Rákóczi Szövetség adományozta, és Linka B. Gabriella, a Magyar Nemzeti Tanács tagja osztotta ki. Az átadáson jelen volt Kovács Károly tartományi parlamenti képviselő és Sándor István, Kishegyes község alpolgármestere is.

Nem csak az óvodások kaptak ajándékot a napokban – mondta el lapunknak Linka B. Gabriella.

– A múlt héten egy Csodasarkot adtunk át, amelyet a Miénk a város pályázaton nyert Kurnyák Zsófia, a kishegyesi általános iskola negyedikes tanulója. A játékokból és tanszerekből álló csomagot Magyarország nemzetpolitikai államtitkársága ajándékozta Zsófia osztályának. Ezt követően átadtuk a Rákóczi-ösztöndíjakat, amivel az anyaországi székhelyű Rákóczi Szövetség támogatja a külhoni magyarokat. Ennek az a lényege, hogy azok az elsős gyerekek kapnak ösztöndíjat, akik magyar tannyelvű osztályba járnak. Korábban már kaptak iskolatáskákat a szövetség jóvoltából, most azonban ösztöndíj is párosult hozzá. A program korábbi fázisában csak a szórványban élők kapták ezt a támogatást, de most már az egész régióra kiterjesztették, és minden magyar elsős kap ösztöndíjat. Ennek az összege 10 ezer forint – számolt be a nemzeti tanács tagja, majd hozzáfűzte, hogy az ösztöndíjakat a Rákóczi Szövetség helyi képviselőjével, Éter Pandurcsek Bettinával közösen osztották ki a kishegyesi és a bácsfeketehegyi általános iskolákban. Összesen 49 ösztöndíj került kiosztásra, 24 Kishegyesen és 25 Bácsfeketehegyen.

A tegnap kiosztott ajándék a Rákóczi-ösztöndíj előzményeként is felfogható, mivel azok a végzős óvodások kapják, akik magyar tannyelvű első osztályba fognak beiratkozni. Linka B. elmondta, hogy ez alkalommal egy Mátyás királyról szóló meséskönyvet és egy tábla csokit ajándékoztak a gyerekeknek. Ez is azt a célt szolgálja, hogy arra ösztönözze a szülőket, hogy magyar iskolába írassák a gyerekeket – hangsúlyozta a nemzeti tanács tagja. A Rákóczi Szövetség ajándékát Kishegyesen csaknem 40, Bácsfeketehegyen pedig 18 gyermek kapta meg.