2024. március 29., péntek

Szarvas-emlékszoba és Márai-könyvcsomag

Az adai könyvtárat az idén egymillió forinttal támogatta az anyaország

A járványhelyzet miatt elég bonyolultan zajlott a 2020-as esztendő az adai Szarvas Gábor Könyvtárban is. Barna Kolozsi Valéria könyvtárigazgató elmondta, hogy ennek ellenére eredményes évről számolhatnak be az intézményben. A legnagyobb sikernek a könyvtár belső terének átrendezését és felújítását, valamint a Szarvas Gábor-emlékszoba kialakítását nevezte meg. Kiemelte, hogy az emlékszoba igen tömör tartalmat sűrít össze egy viszonylag kis térben, így ha egy avatatlan látogató lép be, akkor is át tudja érezni Szarvas Gábor személyének és munkájának a jelentőségét.

– A 2019-es költségvetési évben pályázati forrásból bevezettük a központi fűtést, és az utcai fronton kicseréltük a nyílászárókat a könyvtár épületén. A falak helyreállításának, vagyis a fűtési rendszer energia- és költséghatékonyságának növeléséhez tartozó zárófázisnak a finanszírozásához kértük a Bethlen Gábor Alapkezelő támogatását, ami magában foglalta az épület belső falainak és mennyezetének javítását és festését. A feladat égetően sürgető volt, ugyanakkor az intézmény jóváhagyott költségvetési tervének vonatkozó tétele nem tudta fedezni a munkálatok összegét, ezért különösen sokat számított számunkra a 700 000 forintnyi támogatás, amit az alapkezelő nyújtott. A Szarvas Gábor-emlékszoba falainak és mennyezetének felújítását szintén ebből az összegből finanszíroztuk. Az emlékszoba létrejöttét az alapkezelő mellett Ada község önkormányzata és a Magyar Nemzeti Tanács támogatta. Az MNT-nél az emlékszoba bútorzatának beszerzésére pályáztunk sikeresen. A nehéz évben intézményünk mellett kiálltak és támogattak bennünket a helyi vállalkozók is. Hálával tartozunk Szollár Zoltánnak, az Antares Kft. igazgatójának, akinek köszönhetően olvasótermünk bútorzata megújult, könyvtárunknak modernebb, színesebb arculatot kölcsönözve – nyilatkozta a könyvtárigazgató.

Papp Horvát Csilla könyvtáros elmondta, hogy az idén is megérkezett a Márai-programban megrendelt, illetve kiválasztott könyvcsomag. Péntektől már ezek a könyvek is kölcsönözhetők az adai könyvtárban, ahova szeretettel várják az olvasókat.

– A Márai-programnak köszönhetően 110 új könyvvel bővült az állományunk. A könyvcsomag értéke 300 000 forint. Ezek a könyvek vegyesen gyermekkönyvek, illetve felnőttnek szóló könyvek, köztük van szakirodalom és szépirodalom is. Mindenképpen jelentős könyvadomány ez a könyvtárunknak, mert ezáltal a magyar nyelvű könyvállományt tudjuk bővíteni, és egyben hatalmas segítség is nekünk – közölte a könyvtáros