2024. április 24., szerda
BIRKÓZÁS

A főpróba sikerült, irány az olimpia!

A pandémia közepette Belgrád sikeresen megrendezte az idei egyetlen ilyen nagyversenyt birkózásban. A világbajnokságnak tervezett, de végül világkupává keresztelt megmérettetés igen komoly feladat elé állította a szervezőket, már csak azért is, mert a közeljövőre nézve ez volt az a torna, amely mércéket állított fel a világjárvány idejére, hiszen a sportág specifikussága külön óvatosságot követel majd 2021-ben is, főként a március 18-án Budapesten kezdődő olimpiai selejtező és a februárról májusra átkerült Európa-bajnokság (Katowice, Lengyelország) kapcsán.

A szerb fővárosban megrendezett egyéni világkupán szigorú rendeletek voltak: az országba való belépéskor kötelező PCR-teszt, különféle vizsgálatok érkezéskor és mindennap, lázmérés stb., amivel kapcsolatban mindenkinek nyilatkozatot kellett aláírnia. A szervezők ún. „buborékban” helyezték el a válogatottakat, edzésre csak a szállókban volt lehetőség, szállításkor minden alkalommal fertőtlenítettek, a helyszínen külön öltöző állt mindenki rendelkezésére, s a megszokottnál jóval több edzőszőnyeget raktak le. Néző, turista nem lehetett jelen, s nagyon szigorúan ellenőrizték az akkreditációval rendelkezők mozgásterét is.

Nos, a Szerbiai Birkózószövetségnek sikerült eleget tennie az elvárásoknak, amiért nagy dicséret illeti, főleg az elnök, Željko Trajković bátorságát, hogy egyáltalán elvállalták az első ilyen verseny szervezését! Pozitív esetről egyelőre nem tudunk, így sikeresnek könyvelhető el a verseny, s a szervezés előremutató.

Mint ahogy sikeres volt a szerbiai versenyzők szereplése is! Három érem született kötöttfogásban, ami nagyon szép eredmény, főleg annak a tudatában, hogy lehetett volna akár öt is, s a bronzoknál fényesebb. A legkellemesebb meglepetést a címeres meztől szintén visszavonult Frísz Krisztián okozta, aki egyszerűen nem akart tudomást venni a szituációról, hanem éremmel köszönt el, de legalább ilyen pozitívan értékelhető Nemes Viktor dobogós helyezése is, hiszen a zentai világbajnokon ezen a világversenyen fogást, pontot nem értek el, s érzésünk szerint igazságtalan volt az, hogy az elődöntőben a bírók a nagy ellenfelét, a kétszeres olimpiai és világbajnok Roman Vlaszovot hozták ki úgy győztesnek, hogy pont annyit ért el ellene, mint Viktor Vlaszov ellen. Mindez azonban jó jel Budapest előtt, hiszen onnan súlycsoportonként a két döntős jut ki az olimpiára, s bár van még min dolgozni, semmi kétségünk, hogy Viki csatlakozhat testvéréhez, Mátéhoz, aki már Mihail Kajaiával együtt megváltotta a tokiói vízumot.

Pihenni, a babérokon ülni nincs idő. Az Európára vonatkozó olimpiai selejtező szűk három hónap múlva esedékes, s a karácsonyi és szilveszteri kikapcsolódás után legjobbjaink január 10-én már az ismerős helyszínre, a bolgár hegyekben található Belmekenbe költöznek, ahol három hétig edzőtáboroznak. Sztojan Dobrev kiváló és tapasztalt edző, remélhetőleg úgy felkészíti a legjobbjainkat, főleg Viktort és a honosított Zurabi Datunasvilit, hogy azok sikerre vigyék a nagyon fontos 2021-es évet. Olimpiai selejtező, Európa-bajnokság, s irány az olimpia!

Az egyéni világkupa csapatsorrendje, kötöttfogás: 1. Oroszország 217, 2. Magyarország 103, 3. Törökország 87, … 9. Szerbia 59 pont stb. Szabadfogás: 1. Oroszország 210, 2. Törökország 104, 3. Azerbajdzsán 91, … 10. Magyarország 44, … 21. Szerbia 10 pont stb. Nők: 1. Oroszország 155, 2. Ukrajna 115, 3. Törökország 113 pont stb.