2024. április 20., szombat

Koszovói legfelsőbb bíróság: a parlament illegálisan választott új kormányt júniusban

A koszovói parlament illegálisan választott új kormányt júniusban, emiatt előre hozott választásokat kell tartani az országban – mondta ki hétfőn a koszovói legfelsőbb bíróság, és felszólította az államfőt, hogy jelölje ki a választások napját.

Éppen ez a bíróság, amely egyúttal az alkotmánybíróság, mondta ki május végén, hogy nincs szükség előre hozott választás kiírására egy új kormány megalakításához. Ezután Hashim Thaci akkori államfő Avdullah Hoti miniszterelnök-helyettest, a tavalyi választáson második helyezett Koszovói Demokrata Szövetség (LDK) politikusát kérte fel, hogy alakítson kormányt, miután az Albin Kurti vezette kabinet megbukott márciusban, két hónappal a beiktatását követően. A parlament júniusban meg is szavazta az új kormányt, de csak minimális többséggel, a 120 tagú törvényhozás 61 képviselője szavazott igennel.
Albin Kurti azonban panaszt tett a bíróságon, miszerint a kormány megszavazása illegális volt, mert az egyik döntő igen szavazatot Etem Arifi képviselő adta le, akit csalásért jogerősen elítéltek, így nem szavazhatott volna. A legfelsőbb bíróság helyt adott a panasznak.
Hashim Thaci november elején lemondott, mert vádat emelt ellene a hágai különleges ügyészség az 1998-1999-es szerb-koszovói konfliktus idején elkövetett háborús és emberiesség elleni bűncselekmények miatt. Az ő lemondásából kifolyólag már novemberben szükségszerűvé vált az előre hozott választások kiírása. Az államfői feladatokat akkor Vjosa Osmani házelnök vette át, akinek így már két okból is ki kell jelölnie a választások napját.