2024. április 19., péntek

Karácsonyi hívó hangok

Örömteli barátkozás Peti pásztorral és a többiekkel

Az esztendő utolsó hónapjában szánon, autón és motorkerékpáron száguldanak a Télapók. Megpakolt puttonyaikból játékokat, édességeket szednek elő az óvodás és az iskolás gyermekeknek. A csoki, a keksz, a sütemények és a gyümölcs elfogy, és azt tapasztaljuk, hogy a legdrágább játékokra is hamar ráunnak a gyerekek, és a Télapó ajándékából már semmi sem marad. A szülők fáradtak, idegesek, a gyerekek nem találják a helyüket, ingerlékenyek, elégedetlenek. Volt agyondíszített karácsonyfa, mégis mindenki mindent üresnek érez. A készülődés, a készítés és az ajándékozás után az őszintébbek kimondják: Sok hűhó semmiért!

Karácsony ünnepén a családban is megfeledkeznek az ünnepeltről. Meg sem említik az Ég és Föld Urát, Istent, aki azért lett gyermekké, hogy elmondja, mennyire közel van minden emberhez. A betlehemi Kisded, akinek születésnapját ünnepeljük, nem bővelkedett anyagiakban. Senki nem fogadta be Józsefet Máriával, aki áldott állapotban volt. Így Jézus barlangban jött világra. Ő saját magát hozta el ajandékba. Akinek pedig nem beszéltek róla, szülőként hogyan is tudna szólni róla gyermekének?

Minden gyermek szeretetre vágyik. Akkor nyugszik meg a szíve-lelke, amikor szépen átöleljük, mesélünk, beszélgetünk vele. A meghitt pillanatokban önmagunkat ajándékozzuk egymásnak. Beszélgetünk a velünk levő szerető Istenről, akivel soha nem érezzük magunkat árváknak, aki velünk van életünk minden napján.

Ehhez a beszélgetéshez láttam megfelelő kiadványokat az újvidéki Agapé Kiadóban.

Anselm Grün például élményszerűen meséli el a karácsony történetét, Christina Enojada művészi illusztrációi pedig az egész család számára különleges olvasási élményt ígérnek. A Karácsonyi történet c. színes képekkel illusztrált könyve keményfedelű, sok-sok lapozást és nézegetést is elbír. Annál közelebb kerül a gyermek szívéhez, minél többször olvassa neki édesanya, édesapa – mondta Gergely Barnabás, az újvidéki Agapé Kiadó vezetője. – A Peti pásztor betlehemi élménye c. könyv történetét is szívesen hallgatja a kicsi gyerek, a már olvasni tudó nővére vagy bátyja pedig nem csupán elolvashatja neki, hanem el is mesélheti Harmath Károly történetét a legvéznább pásztorról, aki szilárdan eltökélte, hogy szíve egész szeretetét odaajándékozza a Kisjézusnak. Napközben a szülő és a kisgyerekek együtt foglalatoskodhatnak az 54 darabból álló, ferences témájú mozaikjátékunkkal, a Puzzle-val.

Azt hiszem a kisgyerekeknek, de a szüleiknek, nagyszüleiknek is megakad a szemük A Biblia gyermekei c. kiadványon.

–Ezt a kiadványunkat, amelynek szerzője Agnes és Salem de Bezenac, hét éves korukig a szülők némi útmutatásával biztosan örömmel forgatják mind a kislányok, mind a kisfiúk. A bájos illusztrációk – Ágnes de Bezenac munkája, színezte Nadira L.– és az érdekes információk által ismerkedhetnek meg a tizenkét bibliai gyermek életével. A fedőlapra Dávid került, akit Isten választott ki arra, hogy kiálljon Góliát, az óriás ellen. Ez a történet is, akárcsak a többi tizenegy, a képet nézegető, a történetet hallgató gyermek személyes története lehet. Például amikor a gyermek aggódik vagy fél, a történet arra biztatja, hogy megossza Istennel az aggodalmait, és megtanítja arra, hogy megbízhat Istenben, mert ő mindig gondot visel rá. A tizenkét rövid történet üzenetét játékos formában hat foglalkoztató és tizenkét kifestő oldal mélyíti el.

A gyerekeknek gyakran úgy tűnhet, a bibliai történetek többsége csak a felnőttekről szól. Magukról pedig azt gondolják, még túl kicsik. Nehezen tudják elképzelni, hogy ők is nagy dolgokat tehetnek Istenért. Ha azonban megismerkednek a könyvbeli történetekből Izsákkal, Józseffel, Mirjammal, Mózessel, Sámuellel, Dániellel és más bibliai gyermekkel megtanulják, hogyan tudnak ők is egyszerűen segíteni másokon, például bátorítással, vigasztalással vagy öleléssel, mint ahogy ezt tette Jézus is, aki kicsi korától kezdve, a mostani gyerekekhez hasonlóan szeretett játszani és énekelni, rajzolni és olvasni. A könyvzáró fejezete ötleteket kínál felnőtteknek, hogyan használják a könyvet. Ezek között szerepel az, hogy megkérhetik a gyermekeket, hogy rajzolják le magukat, és színezzék ki a képet. Így elkészíthetik a saját történetüket azokról a dolgokról, amelyeket otthon csinálnak, segítenek, kimutatják szeretetüket, megmutatják, hogy milyen szorgalmasak, és hogyan szentelnek időt az imádságra és a Bibliából való tanulásra.

Ezt az egy könyvet a család kisebb gyerekei közösen is tudják használni, ugyanúgy, mint azt a 2021. évi gyermek falinaptárt, amelynek témájaként a fentebb említett bibliai gyermekek szerepelnek. A Peti pásztor betlehemi élménye könyv emlékeztet bennünket arra, hogy a szeretet az egyetlen dolog, ami nem fogy el, hanem annál jobban növekszik, minél többet ajándékozunk belőle. S ha már növekszik, akkor jut belőle mindenki számára.

–A Hívó hangok a szentségházból voltaképpen elmélkedésgyűjtemény a legméltóságosabb Oltáriszentségben jelenlévő Jézusról az egyházi év minden hetére. A könyv szerzője Peter Dulic a katolikus egyház Oltáriszentség-tiszteleti hagyományából merítve elcsendesedésre alkalmas szöveget állított össze azoknak, akik vallási életük kiváló mozzanatának tartják a szentségimádást. A hódolat a kenyér és a bor színében közöttünk lévő, megdicsőült Jézus Krisztus előtt rendkívül lelkierőforrás az élet megpróbáltatásai között, s egyben mint a keresztény élet csúcsa nélkülözhetetlen erőforrás az életszentség útján. Vianney Szent János mondta az Oltáriszentségről: „Semmi sincs olyan értékes, mint az eucharisztia. Ha Istennek lett volna valamije, ami értékesebb, már ideadta volna nekünk.” E könyv elmélkedései segítenek ennek a legértékesebb ajándéknak a befogadásában – mondta Gergely Barnabás.

A fentebb említett kiadványokat és más kiadványokat is – például a Katolikus Kincses Kalendáriumot, valamint a tizenkét lapos falinaptárt, a Katolikus zsebnaptárt és az egylapos falinaptárt – az érdeklődők szintén megtekinthetik a www.agape.hu oldalon, és megrendelhetik az újvidéki Ferences Rendház címén (Franjevački samostan, Cara Dušana 4., PAK 403801, 21000 Novi Sad), a 021/469-474-es telefonszámon vagy az agape@eunet.rs e-mail-címen.