2024. április 25., csütörtök

Továbbra is vámmentes a szerbiai gyümölcskivitel

A nyugat-balkáni gyümölcs- és zöldségtermelők és exportőrök még öt évig vámmentesen értékesíthetik a termékeiket az Európai Unió országaiban – jelentette a Szerbiai Gazdasági Kamara. Az Unió határozata értelmében ugyanis 2025-ig meghosszabbították azokat az autonóm kereskedelmi intézkedéseket, amelyek értelmében továbbra is érvényben maradhatnak a kereskedelmi kiváltságok.

A kedvező kereskedelmi feltételekről szóló határozat meghosszabbításáért a régió országai közös erővel szálltak síkra Brüsszelben – mondta Marko Čadež, a Szerbiai Gazdasági Kamara elnöke. A Nyugat-balkáni Befektetési Kamara vezetője kiemelte, hogy főként azon kis- és közepes vállalatok számára jelentős ez a döntés, amelyek alma, szilva és csemegekukorica termesztésével és forgalmazásával foglalkoznak. A vámmentesítés több tízmillió eurós megtakarítást eredményezhet számukra, és ennek révén előnyt élveznének a konkurenciával szemben, jobban tudnának érvényesülni az uniós piacon, a kivitelre szánt termékek mennyiségének növelésével pedig a jövedelmük is növekedhet – fejtette ki Čadež.

Az említett gyümölcsök és zöldségféle mellett a következő öt évben vámmentesen lehet majd szállítani az Unió területére burgonyát, tököt, gombát, szőlőt, őszi- és sárgabarackot, meggyet, cseresznyét, földiepret és dinnyét, de többek között a magvas termésekre és a citrusfélékre is kitér a régió országaira vonatkozó kereskedelmi könnyítés. A határozat meghosszabbítása és a kétoldali megállapodások értelmében a bortermelők az adott országra vonatkozó kvóta kihasználásán túl további 30 ezer hektoliter nedűt értékesíthetnek az Unió tagországaiban.

A holnaptól hatályba lépő rendeleteket az Európai Bizottság javaslatára az Európai Parlament hagyta jóvá, a döntést pedig az uniós tanács erősítette meg.