2024. március 29., péntek

A brikettben és a pelletben a jövő

Lassan, de biztosan változnak a tűzrevaló vásárlásának szokásai

Amíg alig néhány évvel ezelőtt a tűzrevalót vásárlók a fűtési idényre készülve elsősorban a kemény tűzifát, vagy a szenet keresték a fatelepeken, az utóbbi években mind kevesebb az érdeklődés ezen energiaforrások iránt. Hogy a háztartások egyre inkább áttérnek az egyszerűbben kezelhető, mind kevesebb előkészületet és utómunkát igénylő megoldásokra, megerősítette Kurfis Daniella, a tűzrevaló-eladással is foglalkozó Kurfis Építőanyag-kereskedés igazgatónője.

– Jelentősen megcsappant a tűzifa iránti kereslet. Az utóbbi években jobbára csak az idősebb háztartások vásárolnak tűzifát, a fiatalok már inkább a kényelmesebb elektromos berendezésekkel, az automatikus adagolóval ellátott pelletes kályhával fűtenek, mások a hasogatást nem igénylő, és rendkívül kalóriás brikettel tüzelnek – nyilatkozott Kurfis Daniella, aki hozzátette azt is, hogy a családi vállalkozása szénforgalmazással technikai okok miatt nem foglalkozik. Korábban tervben volt, hogy a szenet is árulják, de a piaci tendenciákkal megismerkedve kiderült, hogy a fához hasonlóan a szén eladása is jelentősen visszaesett.

– Akik továbbra is tűzifával fűtenek, elsősorban a bükkfát keresik. Mi az úgynevezett dobozos tűzifával foglalkozunk, ebből kétfélét lehet beszerezni. A fekvőfa a bútorgyári hulladékból fennmaradt hulladékfának nevezett fa, amit már nem tudtak hasznosítani a gyártásban. Ezenkívül az álló dobozokban előre összevágott, összehasogatott fa található. Az árak általában hasonlóak a fatelepeken, nálunk a fekvődoboz ára 8500 dinár, az állódobozé 13.500, és két köbméter űrtartalmú fát visz haza ilyen módon a vásárló. Az árak már legalább 3-4 éve nem változtak. Egyre többet keresik a brikettet, és az egyre inkább népszerű pelletet. Mindkettő gyorsan hőt termel, a brikett sokáig megtartja a parazsat. Tiszta tűzrevaló mindkettő. Az égésnél nem termel kellemetlen szagot. Egy-egy minőségibb kályha már automatizált, pontosabban digitalizált. Akár az interneten keresztül telefonon is programozhatni lehet, hogy a kályha, vagy akár a központi fűtésre kötött rendszer vize hány fokra melegedjen. A pelletet zsákszámra áruljuk, de az árával kapcsolatban a súly a meghatározó. A pellet tonnája a fűtési idény előtt 170 euró volt. Idényben jelentősen drágább, a beszerzési ártól függően 190-200 euróba kerül. Ebben az esetben is megéri a fűtési idényre előre felkészülni, és nem télen vásárolni a tűzrevalót. Sokan előre gondolva leadják a megrendelést, és júliusra beszerzik a fűtési alapanyagot – nyilatkozott Daniella, majd elárulta azt is, hogy a pelletet Ukrajnából vásárolják, mert az a legjobb minőségű.

A Kurfis fatelep vezetője felhívta a figyelmet, hogy a brikett és a pellet esetében rendkívül nagy figyelmet kell fordítani arra, hogy tökéletesen száraz, nedvességmentes, zárt helyen tárolják mindkét tűzrevalót.
– A brikettet 10 kg-os csomagolásban áruljuk 250 dinárért, illetve 300 dinárért fajtától függően. A 250 dinárért árusított a pellethez hasonlóan szintén Ukrajnából származik, és tiszta fából készül. A brikett esetében azért törekedtünk a fa alapanyagúra, mert az agrohulladékból készült esetében is voltak minőségi észrevételeink, ugyanis a nem megfelelően, nem lelkiismeretesen előállított az bepenészedett, illetve büdös volt. Továbbá arra is volt példa, hogy műanyagot vagy homokot kevertek bele a lelkiismeretlen gyártók, és ez a fűtőtestekben nagy kárt okozhat – hangsúlyozta Kurfis Daniella, aki hozzátette, hogy a vásárlók közül kevesen engedhetik meg maguknak, hogy az egész idényre való tűzrevalót beszerezzék egyszerre, mégis elsősorban a kisnyugdíjasok azok, akik már tavasszal gondolnak a télre.

A topolyai Milodanović fatelepen is megerősítették, hogy nagyon régen nem emelkedtek az árak. A tűzifa köbméterét 6500 dinárért mérik, a két köbméteres hálós, előre elkészített bükk- és akácfa ára 13 ezer dinárba kerül. A lignit tonnája 6500 dinár, a szárított széné pedig 13.500 dinár.