2024. április 25., csütörtök

Ajándék a rászoruló gyerekeknek

Csütörtökön két napra elegendő ételadagot kapnak a népkonyha felhasználói

Karácsonyi ajándékcsomagban részesülnek a szabadkai Vöröskereszt népkonyhájának kiskorú felhasználói. A csomagokat hétfőtől kezdve kezdték kiosztani a gyerekek szülei között, nyilatkozta lapunknak Miodrag Varo, a Vöröskereszt szabadkai szervezetének szakmunkatársa.

– A szabadkai népkonyha a legnagyobb Vajdaságban, Szerbiában pedig a harmadik legnagyobb. Az önkormányzat ezt a programot körülbelül 31 millió dinárral támogatta idén, és az új költségvetés elfogadásával feltehetően a következő évre is ekkora támogatásra számíthatunk. A szabadkai népkonyhának összesen 1200 felhasználója van, ebből 231 kiskorú személy. A gyerekek 7–8 éve minden karácsonykor ajándékcsomagot kapnak, ami ugyan nem tartozik a program szerinti kötelezettségeinkhez, de jótékonysági szervezetként kötelességünknek érezzük, hogy megajándékozzuk őket az ünnepek alkalmából. Idén is sikerült összeállítani számukra ezeket a csomagokat, és elmondhatom, hogy nagyon gazdag a tartalmuk, súlyuk egyenként több mint három kilogramm. Az édességek mellett sós ropogtatnivalót, gabonaféléket, reggelinek és vacsorának való élelmiszert tartalmaznak az ajándékcsomagok. Célunk, hogy minden rászoruló gyermeknek mosolyt csaljunk az arcára – nyilatkozta lapunknak Miodrag Varo.

A csomagokat a népkonyha elosztópontjain adják át a Vöröskereszt önkéntesei a gyermekek szüleinek a főtt ételek kiosztása idején. A szabadkai szervezet szakmunkatársa elmondta, hogy a népkonyha december 25-én nem üzemel, viszont az azt megelőző napon két napra elegendő ételadagot osztanak szét a rászorulók között.