2024. március 29., péntek

Norvégia az Európa-bajnok

Norvégia válogatottja 22:20-ra legyőzte Franciaország csapatát a Dániában rendezett női kézilabda Európa-bajnokság vasárnap esti döntőjében, Herningben.

Eleinte kettesével szerezték góljaikat a csapatok, majd a norvégok egy 9-2-es sorozattal elléptek. Eközben Olivier Krumbholz francia szövetségi kapitány időt kért, ám ellenfelük támadásban és védekezésben is pontosabban kézilabdázott, így a szünetben magabiztosan vezetett négy találattal.

A franciák kapust cseréltek, és Cleopatre Darleux bravúros teljesítménnyel, tíz perc alatt hat védéssel mutatkozott be, erre alapozva csapata előbb felzárkózott, majd egyenlített, sőt az 54. percben – 4:3 után – visszavette a vezetést. A második félidő jelentős részében gyengébben teljesítő norvégok egy 4-1-es sorozattal zárták a döntőt, így százszázalékos teljesítménnyel nyerték meg a tornát.

A franciák másodszor játszottak Európa-bajnoki finálét, tavalyelőtt sikerrel jártak, idén viszont nem tudták megvédeni címüket. A norvégoknak ez volt a 11. kontinenstorna-döntőjük, és a nyolcadik aranyérmük.

A Győri Audi ETO KC játékosai közül a francia Amandine Leynaud hét lövést védett, Estelle Nze Minko egy gólt dobott. A norvég Silje Solberg 16 lövést hárított, Veronica Kristiansen négy, Stine Oftedal három, Kari Brattset egy alkalommal talált be.

A győriek korábbi jobbátlövője, Nora Mörk tíz térdműtét után Európa-bajnoki aranyéremmel és – 52 találattal – gólkirályi címmel folytatta pályafutását.

Eredmény, döntő:

Norvégia–Franciaország 22:20 (14:10)    

Korábban a 3. helyért:

Horvátország–Dánia 25:19 (11:11)

A torna első négy helyezettje kijutott a jövő decemberi, spanyolországi világbajnokságra, amelynek a házigazdák, valamint a címvédő hollandok biztosan résztvevői lesznek.