2024. március 29., péntek

Várhelyi Olivérrel tárgyalt a kormányfő

Ana Brnabić kormányfő ma Várhelyi Olivérrel, az Európai Bizottság szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős tagjával Szerbia csatlakozási tárgyalásairól egyeztetett a következő fél év vonatkozásában.

Brnabić a videóértekezlet során elmondta, hogy a kormány stratégiai prioritása továbbra is az EU teljes jogú tagsága, hangsúlyozva, hogy Szerbia továbbra is az átfogó reformok végrehajtásán dolgozik, különösen a jogállamiság terén. Az új mandátumban a szerb kormány már több reformlépést tett ezen a területen – mondta Brnabić, aki külön kiemelte az emberi jogi és kisebbségi jogokkal és társadalmi párbeszédért felelős minisztérium létrehozását, valamint az újságírók biztonságával és védelmével foglalkozó munkacsoport megalakulását. A kormány elfogadta a médiastratégiára vonatkozó cselekvési tervet is – tette hozzá.

Várhelyi Olivér bővítési biztos elégedettségének adott hangot az EU-tagság felé vezető úton tett erőfeszítések miatt. Hangsúlyozta, hogy a csatlakozás felgyorsítása szempontjából elengedhetetlen a reformok végrehajtása.

Brnabić elmondta továbbá, hogy nagyra értékeli Várhelyi Olivér azon elkötelezettségét, hogy egy bizonyos mennyiségű koronavírus-elleni védőoltás a lehető leghamarabb érkezzen meg a nyugat-balkáni országokba.