2024. március 29., péntek

Tinktúra az immunrendszer erősítésére

Üzemet nyitott a szibériai füvesember Erzsébetlakon

A bánáti Erzsébetlakot elsősorban nádfeldolgozásról ismerjük. A nád hasznosításához hamarosan egy újabb tevékenység is társulhat: a gyógynövények feldolgozása, ugyanis egy szibériai mongol füvesember üzemet nyitott a faluban.

Bulat Shagzhin mongol füvesember és sámán másfél éve költözött családjával Szibériából Erzsébetlakra. Szomszédjai, ismerősei számára kezdett gyógynövényekből kenőcsöket, tinktúrákat készíteni, majd elhatározta, hogy ezt a tevékenységet magasabb szintre emeli. Növényi kivonatokból gyógyító kenőcsöket, tinktúrát és szappanokat készít.

– Egy kis termelési üzemet nyitottunk meg a gyógynövények feldolgozására, tinktúrát (nővényi anyagok alkoholos kivonata) és gyógyító krémeket készítünk. Ez már egy régi tervem volt. Ismerőseim és szomszédaim részére készítettem növényi kivonatokat és kedvező visszajelzéseket kaptam tőlük. Sokan arra biztattak, hogy nyissak egy kis üzemet, mert most Szerbiában nagy szükség van erre. Két-három hónap alatt meglettek a szükséges papírok, elkészültek a kenőcsök és a tinktúra elemzései és megnyithattuk a kis üzemünket – mondta Bulat Shagzhin.

Az üzemet az egykori nádfeldolgozó vállalat felújított épületében nyitották meg. A füvesembernek már több munkatársa is van. A helyi Nőszervezet is megpróbál besegíteni, gyógynövények termesztésével.

– A szépség- és fodrászszalonokat járom körül, valamint az ismerőseimet, hogy elmagyarázzam nekik, mivel foglalkozunk és milyen termékeket készítünk. Erre szükség van, mert a piacon nagyon sok a hamis termék. Az emberek kellő információ hiányában fűhöz-fához fordulnak. Különösen a világhálón sok ilyennel lehet találkozni. Ha nem fordulunk a növények felé, akkor nincs megmaradásunk. Mindannyian megyünk visszafelé. Amit őseink csináltak száz évvel ezelőtt, most mi azt újítjuk fel. Az oroszok pedig tudják, hogyan kell azt csinálni és meggyógyulni – vélekedett Natalija Vuković, az erzsébetlaki Nőszervezet elnöke.

Az eladás egyelőre főként az interneten keresztül történik. A rendelkezésre álló termékről a vállalat honlapján lehet tájékozódni. Jelenleg a feldolgozott gyógynövények 70 százaléka Erzsébetlakon és a környékén terem meg. Ezt az arányt szeretnék tovább növelni, ennek érdekében megkezdték a gyógynövények felvásárlását. A környéken nincs nagyobb ipari létesítmény, a falu pedig a Császár-tó természetvédelmi rezervátum szomszédságában van.

Eddig az immunrendszer erősítését szolgáló tinktúra iránt mutatkozott a legnagyobb érdeklődés. Ennek alapanyaga a csipkebogyó és echinacea (bíbor kasvirág),ezeket a hozzávalókat három hétig alkoholban és desztillált vízben áztatják. Kivonatát belsőleg a szervezet immunműködésének javítására, gyulladások ellen használják. Az influenza megelőzésében és a fertőzés tüneteinek kezelésében is nagy jelentősége van. Megrövidíti a betegség lefolyását, továbbá enyhíti a kísérő tüneteket.