2024. április 18., csütörtök
KÉZILABDA – NŐI EB, DÁNIA

Történelmi horvát siker!

Horvátország 25:19-re legyőzte Dániát a női kézilabda Európa-bajnokság bronzmeccsén, így története során először nyert érmet kontinensviadalon – eddigi legjobb eredményük egy 5. helyezés volt az 1994-es tornán. A mérkőzés első félideje igen hektikusan alakult, a kezdeti horvát fölényt felváltotta a hazai dominancia, Nenad Soštarić lányai azonban újfent magukhoz ragadták a kezdeményezést és kihasználva a dánok eredménytelenségét átvették a vezetést. Az utolsó tíz percben a házigazdák rendezték soraikat és a szünetig fej-fej mellett haladtak a csapatok (11:11). A térfélcserét követően a horvátok szinte azonnal lépéselőnybe kerültek, Jesper Jensen gárdája az átlövők hajszálpontos találatainak köszönhetően tartotta magát. A vendéglátó a 40. percben két beállós játékra váltott, helyzetükön azonban ez sem segített, a horvátok türelmes, a végletekig kijátszott támadásokkal eldöntötték a meccset – Tea Pijevićék három és fél perccel a lefújást megelőzően már 6 góllal vezettek (24:18), miközben Dánia közel 20 percig gólt sem szerzett. A találkozó legjobbjának a horvátok csapatkapitányát, Katarina Ježićet választották, aki öt próbálkozásból öt gólt szerzett a meccsen.

Az 5. helyen az orosz válogatott végzett, miután a pénteki helyosztón 33:27-re legyőzte Hollandiát.

A torna első négy helyezettje kijutott a jövő decemberi, spanyolországi világbajnokságra, amelynek a házigazdák, valamint a címvédő hollandok már biztosan résztvevői.

A 3. helyért: Horvátország–Dánia 25:19. Az 5. helyért: Oroszország–Hollandia 33:27.

Nze Minko az MVP

A francia Estelle Nze Minkot választották meg a viadal legértékesebb játékosának, a francia bal átlövő támadásában és védekezésében is kiválóan teljesített, a döntőt megelőzően 250 percet töltött a pályán és 25 gólt szerzett. Az álomcsapat jelöltjeire két nap alatt több mint 30 ezer szurkolói szavazat érkezett. Ezek a voksok a végeredmény negyven százalékát tették ki, a maradék hatvan százalékot a szakértői testület véleménye jelentette.

Az álomcsapat, kapus: Sandra Toft (dán). Bal szélső: Camilla Herrem (norvég). Bal átlövő: Vladlena Bobrovnyikova (orosz). Irányító: Stine Oftedal (norvég). Beálló: Ana Debelić (horvát). Jobb átlövő: Nora Mörk (norvég). Jobb szélső: Jovanka Radičević (montenegrói). Védőjátékos: Line Haugsted (dán).

A legértékesebb játékos (MVP): Estelle Nze Minko (francia).