2024. április 24., szerda

Színvonalas tanácsadás, széles termékválaszték

A Tisza mente öt településén várja a vásárlókat az Apolo Gyógyszertár

Bevallom, sosem szerettem gyógyszertárba járni. Nem  elsősorban azért, mert gyógyszerre akkor van szükségünk, ha valami baj van az egészségünkkel, betegnek lenni pedig senki sem szeret – hiszen vitaminokért, kozmetikumokért is betérhetünk egy-egy gyógyszertárba. Inkább az az oka az ódzkodásomnak, hogy nem tudok eligazodni a rengeteg készítmény között, elveszek a farmakológiai és kémiai kifejezések tengerében, és sajnos többször előfordult már, hogy a gyógyszerész kioktató hangnemben közölte velem a mondandóját. De soha nem az Apolo Gyógyszertárban, ahol mindig kedvesen fogadnak, válaszolnak a kérdéseimre, és megpróbálják megtalálni a számomra legkedvezőbb megoldást. Nagy érték ez, amit meg kell becsülnünk. Különösen mostanság, a hideg idő beköszöntével, amikor sorra érik egymást a megfázások, különböző vírusos megbetegedések, köztük a világjárványt okozó koronavírussal.

Minden bizonnyal ez a barátságos hangulat és segítőkészség is közrejátszik abban, hogy a páciensek újra és újra betérjenek az Apolo Gyógyszertárakba. Ez fontos visszajelzés számukra: ebből tudják, hogy megbíznak bennük, értékelik a tanácsaikat, és számítanak rájuk. Az Apolo Gyógyszertár Vajdaság öt településén van jelen: Moholon, Péterrévén és Utrinében, azaz Törökfaluban egy-egy, Adán és Zentán pedig két-két üzletben várják a vásárlókat. A vállalkozást 2007-ben alapította dr. Szabó Szilvia, a gyógyszertárak vezetője, aki a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karán szerezte meg gyógyszerészi végzettségét.

Dr. Szabó Szilvia (Gruik Zsuzsa felvétele)

Dr. Szabó Szilvia (Gruik Zsuzsa felvétele)

Szakképzett alkalmazottak várják a pácienseket

A Tisza menti terjeszkedés a kezdetektől fontos cél volt számukra. A gyógyszertár egy kicsi, falusi vállalkozásként indult Moholon, majd Ada, Péterréve és Törökfalu felé terjeszkedtek, Zentán pedig egy régi gyógyszertárat vettek át. Ez utóbbi azzal járt, hogy megtarthatták a pácienseket és a dolgozókat, azaz nem kellett az alapoktól fölépíteniük a zentai üzletet. Az alkalmazottak is jól jártak ezzel, hiszen nem szűnt meg a munkahelyük, a páciensek pedig továbbra is a megszokott helyre járhattak a gyógyszereikért és vitaminjaikért.

Jelenleg a hét üzletben összesen 12 gyógyszerészt, 29 gyógyszerésztechnikust, valamint 12 adminisztrátort és segítő munkatársat foglalkoztatnak. Fontos számukra, hogy a vásárlókat szakképzett munkaerő szolgálja ki. Nemcsak azért, mert ez az előírás, hanem azért is, mert az alkalmazottak szaktudása mindenképpen javára válik a szolgáltatás színvonalának:

– Minden váltásban gyógyszerészt és gyógyszerésztechnikust foglalkoztatunk, betartjuk a szabályokat. Emellett folyamatosak a képzések is. A technikusaink is licenccel dolgoznak, és belső képzéseket is tartunk a szakembereinknek. Most a járványhelyzet miatt az interneten keresztül, webinárium formájában valósítjuk meg ezeket. Ezeken a képzéseken aktuális témákat dolgozunk fel. Havonta egyszer vagy kétszer átbeszéljük az újdonságokat, illetve az új gyógyszerek adagolását, használatát mutatjuk be egy főgyógyszerész segítségével. Ez teszi lehetővé, hogy a vásárlóink tanácsért is fordulhassanak mihozzánk, és naprakész válaszokat kapjanak a kérdéseikre.

Erre pedig az igény is nagy, s nem is meglepő, hiszen megfázás miatt nem megyünk orvoshoz, csak a gyógyszertárba térünk be, ahogy a szervezetünk számára szükséges vitaminok adagolását sem feltétlenül az orvosunkkal akarjuk megbeszélni. Ráadásul az egészségügy mostanában rendkívül leterhelt. Szabó Szilvia is azt mondja, hogy a járványhelyzet miatt nehéz bejutni az egészségházba, így mind többen fordulnak tanácsért a gyógyszerészükhöz. Erre azonban nekik is föl kell készülniük, hogy mindig naprakész információt adhassanak a pácienseknek:

– Arra törekszünk, hogy a Tisza menti településeken céltudatosan lássuk el a betegeinket, illetve mindazokat, akik hozzánk betérnek akár vásárlás céljából, akár tanácsért. A termékeket illetően nagy választékot, emellett pedig széles körű tanácsadást nyújtunk a pácienseknek, s ezáltal egyrészt választ adunk az egészséget és betegséget érintő mindennapi kérdéseikre, másrészt megoldást nyújtunk a felmerülő problémáikra.

A tél közeledtével aktuálissá vált az immunerősítés

A hideg, nyirkos időjárással megérkeznek az őszi–téli betegségek is. Rövidülnek a nappalok, kevesebbet vagyunk a szabadban, kevesebb friss zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk. A legyöngült immunrendszer nehezebben küzd meg a betegségekkel, ezért ezekben a hónapokban különösen fontos odafigyelnünk  szervezetünk megfelelő vitaminellátottságára. A szakember is hangsúlyozza, hogy fokozott igény mutatkozik az immunerősítésre:

– Fontos a C-vitamin, a D-vitamin, a különböző vitamin-kiegészítők, valamint a gyerekeknek az immunstimulátorok. Sokan keresik ezeket a termékeket, tájékozódnak az emberek, tudják, hogy mit kell kérni, de mi is ezeket javasoljuk. A D- és a C-vitamint mindenféleképp ajánljuk, emellett a gyerekeknek hasznos lehet a Béres-csepp vagy a különféle multivitamin-készítmények.

Az immunrendszer erősítése mellett a betegségeket rendszeres kézmosással, kézfertőtlenítéssel is megelőzhetjük. A kézfertőtlenítők használata egyéb járványügyi intézkedésekkel együtt több helyütt kötelező is, így a gyógyszertárakban is  keresettek. Érdemes észben tartani, hogy az antibakteriális kézfertőtlenítők nem a vírusok, hanem a baktériumok elleni védekezésben játszanak fontos szerepet, de az Apolo Gyógyszertárban olyan szerek is kaphatók, amik a vírusokat is elpusztítják. Szabó Szilvia szerint kézfertőtlenítésre megfelelő a tiszta alkohol vagy az Asepsol, és fontos maszkot hordani, valamint betartani a kötelező távolságtartásra vonatkozó előírásokat.

Azt is elmondta, hogy a  megfázások, légúti betegségek ideje november végén, december elején van, a gyerekek között ilyenkor gyakori a járvány, de mivel az idén az iskolák és az óvodák korlátozottan működnek, így a megbetegedések száma is alacsonyabb. Aki a megfázás vagy az influenza tüneteit tapasztalja, annak azt ajánlja, hogy mindenképpen maradjon otthon:

– Javasolt a C-vitamin használata, illetve ha az orvos úgy látja jónak, akkor a gyógyszerek szedése. Aki beteg, semmiféleképpen ne menjen közösségbe. Erre nemcsak a koronavírus-járvány miatt van szükség, hanem egyébként is. Nagyon fontos a pihenés,  ugyanis hozzájárul ahhoz, hogy a gyógyszerek hatása kifejlődjön.

Mindezeket figyelembe véve sem szabad lemondanunk az emberi kapcsolatokról. A szakember szerint a szeretteinkkel való kapcsolattartás, az érintések, a beszélgetések mind hozzájárulnak ahhoz, hogy egészségesek maradjunk. Vélhetően részben ez az oka annak is, hogy az Apolo Gyógyszertárakban családias légkörben dolgozhatnak a munkavállalók, és hogy tekintettel vannak a családos munkavállalókra. Szabó Szilvia maga is az anyaság és a munka között egyensúlyoz, ezért ügyel arra, hogy ezt az alkalmazottak számára is lehetővé tegye, és a kezdetektől arra törekszik, hogy családbarát munkahelyet biztosítson számukra. Mint mondta, sosem egyszerű megteremteni az egyensúlyt a munka és a család között, hiszen a világ napról napra változik, új kihívások elé állítja az embert:

– Alsós gyerekeim vannak, és nagy kihívást jelent az online oktatás, hiszen nem egyszerű megteremteni a feltételeket az otthoni tanuláshoz. De ha jó a családi háttér és támogató a munkahely, akkor ez is lehetséges.

A személyes kapcsolatok jelentőségéről elmondta még, hogy a világjárvány miatti elszigeteltség sok pszichikai betegséget okozhat. A hosszabb ideje fönnálló rosszkedv, közöny, szorongás kezelése orvosi feladat, de enyhébb esetekben ők is tudnak segíteni. Ilyenkor gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítményeket, gyógynövényeket ajánlanak a pácienseknek. Ezekre a problémákra például a macskagyökér vagy a citromfű nyújthat megoldást. Elsőként általában gyógynövénykészítményeket javasolnak a pácienseknek, és csak ezután térnek át a mesterséges szerek alkalmazására.