2024. április 24., szerda
ZOMBOR

Elszámoltak a pártok a választási pénzekkel

Pontosabban majdnem elszámoltak, mert a legutóbbi helyhatósági választásokon induló kilenc pártlistából egy, a Szövetség Zomborért mindmáig nem adta be elszámolását a Korrupcióellenes Ügynökségnek.

A többi nyolc induló lista összesen 1,85 millió dinárt, vagyis 15 700 eurót költött a választási kampány során. Ennek az összegnek több mint a felét, 1,02 millió dinárt a Szerb Haladó Párt költötte el, zömmel nyomtatási költségekre, sajtóreklámra és a támogatók aláírásának hitelesítésére. A haladók erre a célra a városi költségvetésből csaknem 920 ezer dinárt kaptak, amihez 102 488 dinárt tettek hozzá saját forrásból.

A Szerbiai Szocialista Párt – Egységes Szerbia 258 000 dinárt használt föl a kampány során saját eszközeiből, 157 ezer dinárt pedig a költségvetésből. A pénzt plakátok és szórólapok nyomtatására, tévészereplésekre és helybérre költötték. Érdekes, hogy ez utóbbi tétel nem szerepel a SZHP elszámolásában, noha a kampánysorán szinte naponta közterületen álltak a standjai.

A megmérettetésen induló többi lista a kampánypénzt a közjegyzők munkájára, és szerény médiaszereplésre költötte. Kiadásaik 50 ezertől 134 ezer dinárra rúgtak.

Az összes induló közül a Vajdasági Magyar Szövetség vett fel bankhitelt a választási kampány során. A párt 62 ezer dinár költségvetési pénzzel rendelkezett, ami mellé még közel ötvenezer hitelt vett fel, a pénzt a támogatói aláírások hitelesítésére fordította, és egy videoklipet készített 61 480 dinárért.