2024. március 28., csütörtök

Digitalizálták a röntgenezést

Adán tartományi támogatásból korszerű röntgengépet helyeztek üzembe az egészségházban

A Tartományi Egészségügyi Titkárság 8,5 millió dináros pályázati támogatásából egy modern amerikai Carestream gyártmányú, Ascend típusú digitális röntgengépet vásároltak, majd helyeztek üzembe december elején az Adai Egészségházban. Az intézményben a régi analóg berendezést lebontották, így nincs többé elavult röntgenfilm és környezetszennyező előhívó folyadék. Van viszont helyette digitális felvétel, amely gyorsabb és precízebb diagnosztikát biztosít a radiológus szakembereknek, valamint megkönnyíti a konzultációt más szakorvosokkal, mivel a röntgenfelvételek a központi adatbázisnak köszönhetően az ország bármelyik egészségügyi intézményében hozzáférhetők és leolvashatók – tudtuk meg dr. Balog András szülész-nőgyógyász szakorvostól, az egészségház igazgatójától, aki hozzátette, hogy nagyon hálásak a támogatásért a Tartományi Egészségügyi Titkárságnak, illetve Ada község önkormányzatának, amely a régi röntgengép lebontásának költségét finanszírozta.

– Október közepétől hat hétig volt az egészségház röntgen nélkül. Annyi időre volt szükség, hogy a régi gépet szakszerűen lebontsák, és a helyiségeket teljesen felújítsák. Újrafestették őket, kicserélték a padlózatukat, mert antisztatikus padlót kellett beépíteni. Az új röntgengép sok áramot fogyaszt, ezért teljesen új villanyvezeték kellett hozzá. Utána került sor az új gép beszerelése, ami jóformán egy hétig tartott. Majd ezt követte a személyzet kiképzése és a próba. Végül a különféle mérések elvégzése, az engedélyek beszerzése, hogy üzembe helyezhessük. Az új gép december 8-án kezdett működni, és ezzel nagyot léptünk előre, ugyanis ez többéves álma volt az intézménynek. Az egészségház közbeszerzési pályázatát a šabaci Medicom Kft. nyerte meg, így ez a vállalat volt a beszállító. Nagyon jó volt az együttműködés velük, szavukat és a határidőket szigorúan betartották. A vállalat ráadásként elvégezte a helyiségek felújítását, valamint egy komplett ólomkötény-felszereléssel is megajándékozott bennünket – közölte az igazgató. – Az analóg és a digitális röntgen között a lényeges különbség, hogy az analóg röntgen klasszikus röntgenfilmet használ. Ennek az elkészítése előhívással történik a sötétkamrában vegyszer felhasználásával, ami környezetszennyező eljárás. Elévült módszernek számít, több a hibalehetőség is, mert szemcsék maradnak a hívóból, technikai hibák is lehetnek a képen. Az új géppel a radiológus digitális képet kap, amelyet úgy nagyít, ahogyan akar. A röntgenfilmek tárolásához sok helyre volt szükség, és fizikailag el kell juttatni a megfelelő helyre. A digitális képeket informatikailag a világ minden tájára el lehet küldeni, konzultálni lehet másik orvossal. Ha szükség van rá, akkor CD-re kiírható a lelet. A lényeg, hogy nem használjuk tovább ezt a környezetszennyező előhívó folyadékot, amely mellesleg nem is volt olcsó. A régi gépünk 25 éves EI Niš gyártmányú volt, és már a gyár sem létezik, ahol készült. Egy hivatalos szervize működött Nišben, de eredeti alkatrészeket nem tudott biztosítani, amikor javításra szorult a berendezés, hanem másik öreg gépekről leszerelt alkatrészek felhasználásával javított – nyilatkozta dr. Balog András.

Az új röntgengéptől gyorsabb és pontosabb felvételekre számít Mészáros Hanckó Csilla radiológus szakorvos és Ivan Miletić magasan képzett röntgentechnikus is. A radiológus szakorvos elmondta, hogy már nagyon várták az új röntgengépet, hogy meggyorsítsák és tökéletesítsék a munkájukat. Az elkövetkezőkben igyekeznek teljes mértékben kihasználni a berendezés nyújtotta lehetőségeket. A röntgentechnikus hangsúlyozta, hogy a röntgenfelvételeket digitális receiver segítségével hívják elő CR-rendszeren keresztül, amely komputerizált. Az új berendezés nagy előnyének nevezte, hogy a röntgenfelvételek egy nemzeti platformra, a RIS-re kerülnek, ahonnan bárhol letölthetők az országban. Továbbá a felvételek minősége sokkal jobb lesz, és ezzel kizárják a hiba lehetőségét.