2024. április 19., péntek

Három kategóriában vajdasági csapat lett az első

Az Edu Robotics Cup elnevezésű informatikai versenyre több mint 130 csapat jelentkezett, amelyből 63 vajdasági. A magyarországi Edutus Egyetem által kiírt versenyt versenyt a koronavírus-járvány miatt az online térben tartották. Ez egy új, projekt- és robotprogramozási feladatokból álló online megmérettetés. Ennek része a Project Challange Cup és az Engineer Challange. A program vajdasági partnere a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar. A csapatkapitányok novemberben vehették át a LEGO-szetteket a szabadkai MTTK épületében.

A Project Challage Cupra egy-, legfeljebb háromfős csapatok jelentkezését várták. A versenyt a járványügyi intézkedések miatt nem tudták volna ugyanúgy lebonyolítani, mint az előző évben, ezért a résztvevők más feladatot kaptak. Egy projektet kellett kidolgozniuk, amelyet egy maximum hatoldalas tanulmányban kellett leírniuk, bemutatniuk. Ehhez egy rövid, két-öt perces videofelvételt is csatolniuk kellett. A versenybírák a tanulmány és a videó alapján értékelték a csapatok munkáját. Az eredményhirdetésre pénteken került sor, amelyet az érdeklődők online követhettek végig.

A vajdasági csapatok ragyogóan szerepeltek a versenyen, hiszen a Project Challange Cup négy kategóriából hármat sikerült megnyerniük.

Junior kategóriában első helyen végzett a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium HTMT elnevezésű csapata. A Kids mezőnyében a legjobbnak bizonyult a topolyai CoderClub nevű diákcsoport, a ,,bronzérmesek” is vajdaságiak: a Gunarasi Gallok ugyanis a helyi Dózsa György Á. I. diákjai. A Rookie kategória első helyezettje a tornyosi Tömörkény István Á. I. Mini Manók nevű csoportja. Senior kategóriában az Európa Kollégium csapata második, míg a szabadkai Műszaki Szakfőiskola hallgatóinak csoportja a harmadik helyen végzett.

A díjátadóra a két ünnep között kerül sor.