2024. április 20., szombat

Növekszik a migrációs nyomás

A Menekültügyi Főbiztos (UNHCR) szerint az idén több mint 24 ezer migráns haladt át Szerbián. Nem mindegyiküknek sikerül illegálisan kijutni az országból. Legtöbben ezért a magyar határ közelében, Zomborban és Szabadkán, illetve a horvát határ mellett, Šiden várakoznak az adódó alkalomra. Zömmel sikertelenül, mert az említett szomszédos országokból csak novemberben 3500 illegális határsértőt toloncoltak vissza Szerbiába. Az UNHCR szerint jelenleg 8600 migráns tartózkodik az országban, ebből több mint 6900-an a különböző befogadó központokban.

A becslések szerint Zomborban kétezerre tehető a migránsok száma. A sikarai befogadó központban legfeljebb 800 személyt tudnak ideiglenes körülmények közt elhelyezni. A többiek szállásadó helyeken húzzák meg magukat, a bükkszállási tanyákon például szállásokat bérelnek, amit a helybeliek nem néznek jó szemmel. Fölmerült annak a lehetősége is, hogy a Sikara kirándulóerdőben lévő labdarúgó pálya mögötti, legalizálatlan, évek óta víz és villany nélküli épületet is megnyitják a migránsok előtt.

Legtöbb migráns Afganisztánból érkezik Szerbiába, fele annyi Szíriából, majd Pakisztánból, Bangladesből, és Marokkóból. Összesen 48 ország polgára keresett eddig menedéket Szerbiában.