2024. április 25., csütörtök

Új projekt a Palicsi-tó vízminőségének javítása érdekében

Csütörtökön online formában megtartották a Palicsi-tó vízminőségének javítása elnevezésű projekt nyitókonferenciáját. A projektet Magyarország Innovációs és Technológiai Minisztériuma, illetve a Nyugat-Balkáni Zöld Központ támogatásával a VTK Innosystem Kft. valósítja meg – olvasható a Képviselő-testületi Ügyek Szolgálatának sajtóértesítésében.

A konferencia résztvevői megegyeztek a projekt megvalósításának ütemtervében, illetve meghatározták a tevékenységek listáját. A projekt célja egy megvalósíthatósági tanulmány elkészítése, amely meghatározza a kritikus beavatkozási pontokat, és javaslatokat tartalmaz a feltárt problémák kezelésére. Az intézkedések meghatározása mellett a tanulmány a beavatkozások pénzügyi és költség-haszon elemzését is magában foglalja majd.

A résztvevők egyetértettek abban, hogy ez a tanulmány, amely támaszkodik a korábbi adatokra, tanulmányokra, valamint korábbi és aktuális projektekre, illetve korszerű és innovatív kutatási módszerekre, hasznos és szilárd alapot biztosít majd a további, várható beruházásokhoz, amelyek célja a Palicsi-tó vízminőségének javítása. A tó vizének javítása nemcsak idegenforgalmi, gazdasági, hanem környezetvédelmi szempontból is rendkívül fontos a város számára, hisz csak így őrizhető meg Palics természeti és kulturális öröksége.

A nyitókonferencián, a szervező VTK Innosystem Kft. képviselőin kívül, részt vett Jaksa Róbert, a Környezetvédelmi Minisztérium államtitkára, Kern Imre, Szabadka alpolgármestere, Góli Csilla, a városi tanács kommunális ügyekkel és fejlesztésekkel megbízott tagja, a szabadkai Vízművek és Csatornázási Kommunális Közvállalat, a Palics–Ludas Közvállalat képviselői, valamint a Tartományi Természetvédelmi Intézet és a DTD Vízügyi Vállalat szakmunkatársai.