2024. március 29., péntek
GYÁSZ

Felfoghatatlan tragédia

A szerbiai és a magyarországi sajtó is megemlékezett Szabó Zoltánról, a TSC vezetőedzőjéről

Tegnapelőtt sajnálatos módon hírt kellett adnunk arról, hogy életének 49. évében elhunyt Szabó Zoltán, a topolyai TSC Labdarúgóklub vezetőedzője. A hír kedd reggel kezdett el keringeni a világhálón, nem sokkal később pedig a klub Facebook-oldala is megerősítette. Szabó Zoltán keddre virradó éjszaka hunyt el, meg nem erősített információk szerint szívelégtelenség miatt.

Szabó Zoltán játékosként a kúlai Hajdukban kezdte pályafutását, később a Vojvodinában, a Partizanban, a dél-koreai Suwonban, a japán Fukuokában, a magyar Zalaegerszegben, valamint a ciprusi AEK csapatában, az apatini Mladost és a belcsényi Cement klubjában futballozott. Játékosi karrierje után edzői munkákat vállalt: irányította a zombori Radničkit, a kúlai Hajdukot, az újvidéki Proletert és a Jagodinát, 2017-ben pedig a topolyai TSC vezetőedzői posztját vette át. Napilapunknak többször is nyilatkozott, mindig a rendelkezésünkre állt, amikor a vajdasági magyarság szempontjából is fontos futballklub életébe szerettünk volna mélyebb betekintést adni, a mérkőzések utáni sajtótájékoztatón pedig a szerb nyelvű nyilatkozat mellett anyanyelvén is mindig megszólalt.

Szabó egy interjúban azt mondta, edzői pályafutása csúcsának a TSC-vel elért sikereket tartja. A topolyai gárda az ő vezetésével indult el az I. ligából, és páratlan veretlenségi sorozat után jutott fel a Szuperligába. A legmagasabb rangban az egész ország megismerte a TSC-t, hiszen az első évben szemet gyönyörködtető futballal Európa-liga-selejtezős pozíciót ért el a csapat: az első körös moldovai kirándulást a pandémia időszaka alatt sikerrel vette a gárda, majd a második kvalifikációs körben Zentán egy felejthetetlen mérkőzésen, 6:6-os remi után tizenegyesekkel búcsúzott az együttes román riválisával szemben.

Hogy Szabó Zoltán mennyit jelentett nemcsak a szerbiai, hanem a magyarországi labdarúgásnak is, mi sem szemlélteti jobban, mint az a médiafelhajtás, amit a halálát követően láthattunk. A TSC eddigi legfényesebb időszakának vezetőedzőjét az országos és az anyaországi lapok is gyászolják, az egész futballközösség. A TSC kiváló támadójátékát és az ebből fakadó eredményeket látva egyáltalán nem meglepő, amit Zsemberi János klubelnök mondott a Nemzeti Sportnak: Szabó Zoltán nagyon közel állt ahhoz, hogy a budapesti Honvéd vezetőedzője legyen. S ki tudja, hol lett volna ennek a pályafutásnak vége?