2024. április 19., péntek
SZÓFIGYELŐ

Karácsonyoz

A karácsony főnévből már több mint egy évszázada létrejött a karácsonyoz (karácsonyozik) ige, de évtizedekig csak szórványosan volt használatban: A többi vendég másfelé karácsonyozott (Mohács és Vidéke, 1890.) – Az embernek az inasa is karácsonyozik valamerre. (Budapesti Hírlap, 1898. március) – Úgy látszik, az urak is karácsonyoznak. (Félegyházi Híradó, 1898.) – Október derekáig pihentek, deczemberben karácsonyoztak. (Az Ujság, 1907. február) – Már december 10-ike óta karácsonyoznak. (Népszava, 1924. december) – Azóta sem karácsonyoztam kettesben (Ellenzék, 1929. december) – Szóval maga velünk karácsonyozik az idén? (Napkelet, 1930. július–december) – Egyszer karácsonyozzon, máskor meg farsangoljon! (Népszava, 1932. február) – Akkor az éjjel már nem karácsonyozol, mondta az egyik. (Magyarság, 1937. november) – Az oroszok nem most karácsonyoznak. (Brassói Lapok, 1938.)

A hatvanas években indult és napjainkban is tart felfelé ívelő pályája a karácsonyoz(ik) igének. A jelentése ’a karácsonyt ünnepli, tartja’: Az Amerikában tanuló Szekeres Dorina itthon karácsonyoz. – Epres Panniék olaszosan karácsonyoznak. – Az éjféli misét követően az idén is közösen karácsonyoztak a szenttamásiak a Helyi Közösség előtti téren.– Ugyanazon a napon karácsonyoztak a Gitáros Együttes tagjai is, ezért a két közösség közös imádsággal és énekléssel köszöntötte az újszülött Jézust. – De mindenáron itt fogunk karácsonyozni, ha törik, ha szakad! – Ezért fogadd meg a saját jó kívánságodat és karácsonyozz békében! – Voltak szokatlanul írt kifejezések: életem különb-különb mozzanatai, tájékozva van életem fordulata felől, ő bezzeg Albertinóval karácsonyoz. – Közösen karácsonyoztunk egy délután a plébánián. – Nagyjából 4500-an karácsonyoztak együtt a Bujtosi Szabadidő Csarnokban. – 7 éve váltunk, de mióta megszületett az újabb kisfia, a két család együtt karácsonyoz! – De olyan is volt, amikor egy kastélyt béreltünk Ausztriában, a hegyek lábánál és ott karácsonyoztunk együtt. – A nyílt tengeren is karácsonyoztunk nem egyszer… – Most mindenki külön karácsonyoz. – És hogy hogyan karácsonyoznak a hajléktalanszálló lakói?

Manapság az is foglalkoztatja a beszélőket, hogy a karácsony megtartása milyen nehézségekbe ütközik: Nem tudjuk, várnak-e még újabb szigorítások ránk, vagy a megszokott módon karácsonyozhatunk. – Legfeljebb nyolcan karácsonyozhatnak együtt Svédországban a járvány miatt. – Szabadban karácsonyozhatnak a svájciak. – Az olaszok kizárólag legközelebbi hozzátartozóik jelenlétében karácsonyozhatnak.