2024. április 19., péntek

Kim Dzsong Un meglátogatta apja mauzóleumát

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető meglátogatta édesapja, Kim Dzsong Il mauzóleumát, hogy lerója kegyeletét előtte halála évfordulóján – jelentette az észak-koreai állami média csütörtökön.

A Yonhap dél-koreai hírügynökség megjegyzi, hogy nem tudni pontosan, hogy mikor történt a látogatás, de a KCNA észak-koreai állami hírügynökség általában egy nappal később ad hírt a diktátor tevékenységéről. Kim Dzsong Il 2011-ben, kilenc évvel ezelőtt halt meg.

„A teremben, ahol Kim Dzsong Il nyugszik, a legfőbb vezető mélyen meghajolt, leróva mély kegyeletét előtte, amiért egész életét forró szeretettel és elhivatottsággal az országnak és népének áldozta forradalmi élete utolsó pillanatáig" – írja a KCNA.
Kim Dzsong Unt nagy hatalmú testvére, Kim Jo Dzsong, helyettese, Csong Rjong He és a Legfőbb Népi Gyűlés elnöke, Ri Pjonh Csol kísérte el. Az állami hírügynökség szerint megfogadták, hogy megóvják Kim eszméit, és „teljesítik nehéz kötelességüket a szocialista úgy újabb győzelméért vívott szent küzdelemben a Legfőbb Vezető irányítása alatt".
Kim Dzsong Il bebalzsamozott földi maradványai a Kumszuszan Nap Palotában nyugszanak, ahol a kommunista diktatúrát megalapító Kim Ir Szen teste is található. A Kumszuszan Kim Ir Szen 1994-es haláláig hivatalos elnöki rezidencia volt, majd halála után fia, Kim Dzsong Il mauzóleummá alakíttatta.