2024. április 18., csütörtök

Megkímélik a betegeket

Felújított épületet kapott a zombori COVID-rendelő

A Dr. Đorđe Lazić Egészségház intézményeként új helyszínen nyitotta meg kapuit a páciensek számára a zombori COVID-rendelő, tehát a Mite Popović utca 12. alatt, a régi tüdővizsgáló épületében. Dr. Úri Emese, a zombori egészségház igazgatója, köztársasági parlamenti képviselő a következőket nyilatkozta a COVID-rendelő megnyitásáról, a helyi vírushelyzetről, a vírus elleni küzdelem egészségügyi alapellátásának meghatározó szerepéről.

Hogyan, milyen feltételek mellett nyílt meg a rendelő, és ez hogyan könnyíti meg a páciensek, az egészségügyi dolgozók helyzetét?
– Az épület az egészségházé volt, de a kórház használta. Régóta szerettük volna visszakapni, most megérett a helyzet, hiszen nem volt hova kihelyezni a COVID-rendelőt. Szeptember végén visszakaptuk a kórháztól, Zombor városnak köszönhetően pedig megtörtént a felújítása. A legszükségesebb felújításokat végezték el most, az elektromos installációt és a mellékhelyiségeket renoválták. Következő lépés a tető felújítása. Remélhetőleg jövőre egy nagyobb összegű tartományi vagy országos forrásból mindezt felújíthatjuk.
Számunkra ez a helyszín nagyon fontos, hiszen központi területen van, és mindenki jól ismeri. Ott gyakorlatilag minden szükséges vizsgálatot elvégezhetünk. Van egy régi röntgengép, amelyet a kórház otthagyott számunkra, ezt felújítjuk, és bízom benne, hogy használhatjuk. Tulajdonképpen a teljes vizsgálati folyamatot ott, a helyszínen elvégezhetjük. Ilyen módon csupán azokat a pácienseket küldjük a kórházba, akik kórházi kezelést igényelnek. Mindezzel nagymértékben megkíméljük az embereket a várakozásoktól, kellemetlenségektől.

Milyen a jelenlegi COVID-helyzet Zomborban?
– Ami a számokat illeti, a múlt héten csaknem 600 vizsgálatot végeztünk, hozzávetőlegesen 500 személyt teszteltünk, valamint 90 embert utaltunk kórházba. Ezeknek a személyeknek az esetében további diagnosztikára volt szükség, tehát ők nem igényelnek mind kórházi kezelést, de át kellett őket küldenünk felülvizsgálatra.
Amit nem árt elmondani, hogy az emberek továbbra is először a saját orvosuknál jelentkezzenek, mondják el a panaszokat, kivéve, akik olyan állapotban vannak, hogy sürgősen vagy a COVID-rendelőbe kerülnek, vagy mentősöket hívnak hozzájuk, de mindenkinek azt ajánljuk, hogy elsőként a saját orvosát hívja fel az, akinek láza van, ha a családtagjai betegek és saját magánál is észlelt tüneteket. Először ott kapja meg a szükséges utasításokat a kezeléssel, a viselkedéssel kapcsolatban. Ha nem jól van, ismét jelentkezik az orvosánál és akkor időpontot kap a COVID-rendelőbe.
Mindezzel azt tudtuk elkerülni, hogy azok, akiknek enyhébb tünetük van, nagyobb számban jelentkezzenek a COVID-rendelőben és azok, akik igazán igénylik a gyors ellátást, azok várakozzanak több órán át. Gyakorlatilag nálunk nem várakoznak az emberek, és ezt a gyakorlatot továbbra is ilyen módon szeretnénk folytatni.

Melyek a betegséggel kapcsolatos a fontos tudnivalók?
– Azok, akik nem jól érzik magukat, akiknek légszomjuk, mellkasi fájdalmuk van, szaporán lélegeznek, vagy esetleg végtagfájdalom jelentkezik náluk, olyan értelemben, hogy zsibbadás vagy elkékül a végtagjuk, vagy fellép bármilyen elváltozás, amely drasztikusan eltér a normálistól és magas lázuk van, esetleg kissé tudatzavarossá válnak a magas láztól, ők mindenképp sürgősen jelentkezzenek, őket természetesen soron kívül ellátásban részesülnek. Az enyhébb eseteknél továbbra is arra kérnénk a lakosságot, a betegeinket, hogy legyenek türelmesek. Tehát abban az esetben, ha 38 fokig szökik fel a lázuk és jó általános erőnlétük van, esetleg picit fáj a torkuk, egy kicsit levertebbek, de más gondjuk nincs, ők minden előírást betartva, elkülönülve a családtagoktól, védőmaszkot viselve, maradjanak otthon. Ha szükséges orvosi igazolás, a betegek azt is megkapják az orvosuktól vagy elvégezzük a tesztelést, csak abból kifolyólag, hogy bizonyítsuk a betegséget, de az enyhébb lefolyású betegségben szenvedők, azok legyenek türelemmel, mert nagyon fontos, hogy azok a betegek jussanak sürgősen orvoshoz, akik rosszul érzik magukat. Akiknek enyhébb tünetük van, azok viselkedjenek úgy, mintha a pozitív eredményt mutató tesztet már megkapták volna, tehát különüljenek el, hordják a védőmaszkot, ne menjenek társaságba, ne hívjanak barátokat, ismerősöket, ne látogassák az idős szülőket. Maga a tesztbizonyíték nem olyan fontos, hogy az első pillanatban megtörténjen, amikor valószínűvé válik, hogy pozitívak, megkapják majd az időpontot, tesztelve lesznek, és megkapják a szükséges kezelést is.
Vírusos fertőzésről van szó, azt kell tudni, hogy specifikus kezelés nem létezik, nincs egyetlen gyógyszer, amivel ki tudjuk gyógyítani. A beteget megvédjük az esetleges komplikációktól, csökkentjük a lázát és mindenképpen az erőnlétét próbáljuk megtartani, tehát nagyon fontos a főtt étel, a leves fogyasztása. Hangsúlyoznám, hogy főképp húsleveseket kell fogyasztani, továbbá friss zöldséget, gyümölcsöt is és szükséges a pihenés.