2024. április 24., szerda

Új emberek, új kilátások

Új vezető került a kishegyesi önkormányzat gazdasági osztályának élére – A községben számos lehetőség rejtőzik – állítja az új osztályvezető

A kishegyesi önkormányzatban a gazdasági, mezőgazdasági, településrendezési, építési, környezetvédelmi, lakásügyi és kommunális osztály vezetője, Hallgató Imre nyugdíjba vonult, és helyét egy bácsfeketehegyi fiatal szakember vette át. Oroszi Sándor a közgazdasági egyetem alapszakát Szabadkán végezte el, a mesterképzést pedig Újvidéken. Rögtön az alapképzés befejezése után elhelyezkedett a magánszektorban és adminisztrációs, kereskedelmi, logisztikai, valamint könyvelési munkaköröket látott el. A mesterképzést a munkával párhuzamosan végezte el, és öt évet töltött a magánszektorban. Emellett tagja a bácsfeketehegyi tamburazenekarnak, emellett nagy focirajongó is.
Az új osztályvezető a Vajdasági Magyar Szövetség felkérésére vállalta el megbízását az önkormányzatban. Többek között azért is, mert Oroszi Sándor meglátása szerint Kishegyes községben számos lehetőség rejlik.

– Úgy látom, hogy van potenciál ebben a községben. Részben az infrastrukturális elhelyezkedése miatt, aminek köszönhetően komoly infrastrukturális fejlesztéseket lehetne véghezvinni. A földrajzi helye miatt gazdasági és idegenforgalmi lehetőségei vannak, épp ezért e téren is lehetne fejleszteni a községet. Meglátásom szerint csak az jelent gondot, hogy kis község – mondta el az új osztályvezető, majd arról is szólt, hogy elődje komoly munkát végzett ezen a helyen, és hálás, amiért útmutatásban részesítette. Oroszi Sándornak konkrét elképzelési és tervei vannak a lehetséges fejlesztések kapcsán.

– Gazdasági szempontból nagyobb figyelmet szeretnék szentelni a kisvállalkozásoknak, mert úgy érzem, hogy megérdemlik, hogy községi szinten több segítséget kapjanak. Ezért elő fogok állni egy új gazdasági akciótervvel, ami ezt figyelembe veszi. A mezőgazdasági vonatkozásában az a célom, ami eddig is volt: segíteni a mezőgazdasági termelőket. Most zárult az önkormányzat mezőgazdasági alapjának pályázata, ami nagy segítséget nyújt a termelőknek. Településrendezési szempontból fontos, hogy Szerbia 2023-ig meghosszabbította a fennmaradási engedély igénylését (legalizációt). Ezért nagyon fontos, hogy azok a polgárok, akik még nem kérték a fennmaradási engedélyt épületeikre, mihamarabb indítsák el az eljárást, mert nem tudhatjuk, hogy milyen gondokkal kell szembesülniük 2023 után. Környezetvédelem terén a Krivaja folyó jelenti a legnagyobb problémát. A múlt héten Szenttamáson a topolyai, verbászi és a szenttamási civil szervezetek kerekasztal-beszélgetést szerveztek, és ígéretet kaptak, hogy a veszélyeztetett önkormányzatok egy közös akció keretében próbálnak tenni valamit a meglévő áldatlan állapot ellen. A hatásköreimen belül én is megpróbálom hozzátenni ehhez a harchoz azt, amit tudok – számolt be az osztályvezető, és hozzáfűzte, hogy a jövőre készítenek egy új területrendezési tervet, mert az előző már elavult. Fontos, hogy az új terv kompatibilis legyen a mostani beruházásokkal és feltételekkel.

Oroszi Sándor arról is szólt, hogy nagy beruházások folynak, és újabbak is várhatók a község területén. Épül a víztározó tó a Potok-völgyben, a szennyvízhálózat, a szennyvíztisztító, és az ipari parkban is várhatók további fejlesztések. Községi szinten a legnagyobb problémának az elvándorlást tartja.
– Olyan környezetet kell kialakítani, ami élhető és minőségi életet biztosít az itt élőknek gazdasági, környezetvédelmi és infrastrukturális szempontból. Fontos, hogy az életszínvonalat magasabb szintre emeljük, hogy az emberek szívesen éljenek itt, és ne az elvándorlást válasszák – fogalmazott az új osztályvezető.