2024. április 19., péntek

Patti Smith kapja a Beethoven-díjat

Ma online közvetítik a Beethoven születésének 250. évfordulóját ünneplő bonni koncertet

Közönség nélkül, de megtartják a Beethoven születésének 250. évfordulóját ünneplő koncertet a Bonni Operaházban a koronavírus-járvány feltartóztatására elrendelt, újabb németországi zárlat ellenére – erősítették meg kedden a szervezők.

A West Eastern Divan Zenekar Daniel Barenboim sztárkarmester vezette, mai, csütörtöki koncertjét élőben közvetítik. Frank-Walter Steinmeier tartományi elnök köszöntő beszéde felvételről lesz látható.

A német zeneszerző születésének napja pontosan nem ismert, csak a keresztelésének dátuma, ez 1770. december 17., a napot egy egyházi jegyzőkönyv rögzítette.

Tegnap a Beethoven Zenekar a világhírű zeneszerző pályafutásának szentelt egy estet. Ezen először mutatják be Quincy Jones amerikai dzsessztrombitás és zenei producer Ode to Joy című darabját. Max Richter brit zeneszerző Opus 2020 című zenekari művének szintén ezen az eseményen volt az ősbemutatója.

A Beethoven Akadémia azt is közölte, hogy Patti Smith amerikai rockénekesnő kapja idén a tízezer euróval járó Nemzetközi Beethoven-díjat. A díjátadót a tervek szerint 2021 júniusában tartják Bad Honnefben.

Az akadémia szerint Patti Smith a női jogi mozgalom ikonja. „Aktivista – könyveivel, dalaival és életével. Egész életében kiállt az emberi jogokért, a békéért, a szabadságért, a szegénység elleni harcért, az elfogadásért és a klímavédelemért” – olvasható a szervezet közleményében.

A Nemzetközi Beethoven-díjat hatodik alkalommal adják át.