2024. április 16., kedd

Az iráni elnök terroristának nevezte Trumpot

Örömét fejezte ki szerdán az iráni elnök amiatt, hogy Donald Trump távozik hivatalából, Haszan Róháni terroristának és a „legtörvényszegőbb" amerikai elnöknek nevezte őt.

Nem vagyunk túl boldogok Biden érkezte miatt sem, mindenesetre örülünk Trump távozásának – szögezte le Haszan Róháni a kormányülésen, amelyet az állami média is közvetített.

Az elnök szerint az amerikai elnökök közül Trump volt a leginkább törvényszegő. Ismét felrótta neki, hogy a Teheránra kirótt szankciók a koronavírus elleni vakcina beszerzését is megnehezítik.

Jóllehet Washington leszögezte, hogy a gyógyszerek és a humanitárius áruk kivételt képeznek a síita állam ellen visszaállított szankciók alól, Teherán többször hangoztatta, hogy a büntetőintézkedések – amelyek nyomán a külföldi vállalatok és bankok nem szívesen kötnek üzletet Teheránnal – gondot jelentenek a vakcina és  egészségügyi felszerelések beszerzésében.

Az amerikai nép a törvényességre és a nemzetközi egyezmények iránti elkötelezettségre szavazott. (...) A mi célunk a stabilitás, a biztonság és a béke, és konstruktívan akarunk együttműködni a többi országgal. Az amerikaiak választhatják az együttműködést is – jelentette ki Róháni.

Az IRNA iráni állami hírügynökség tájékoztatása szerint eközben szerdán Ali Hamenei, az ország legfőbb vallási és politikai vezetője találkozott a Kászim Szulejmáni tábornok halálának egyéves évfordulójára tervezett megemlékezés szervezőivel. Korábban az iráni sajtóban találgatások voltak az ország élén 1989 óta álló 81 éves Hamenei egészségi állapotáról, miután egy ideig nem jelent meg a nyilvánosság előtt.

Az Egyesült Államok január 3-án likvidálta Szulejmánit, az iráni Forradalmi Gárda Kudsz nevű különleges egységének parancsnokát a bagdadi nemzetközi repülőtér közelében. A tábornok meggyilkolását Irán azzal torolta meg, hogy rakétatámadást intézett két iraki támaszpont ellen. A csapásban egyetlen amerikai katona sem halt meg, de többen agysérülést szenvedtek.