2024. március 28., csütörtök

Kompetenciafejlesztés videójátékkal

Januárban két táborral készül a szerbiai Logiscool

A szerbiai Logiscool két téli táborral várja az érdeklődőket. Ezek két népszerű videójáték, a Minecraft és a Roblox köré épülnek. Ennek hallatán sok szülő a fejéhez kaphat, hiszen a gyerekek éppen elég időt töltenek a számítógép előtt. Az említett játékok nemcsak a szórakozásra alkalmasak, hiszen mindkettő rendelkezik oktatói felülettel. Rózsa Zsombor, a szabadkai Logiscool igazgatója elmondta, hogy a járványügyi helyzet nem könnyíti meg a táborok szervezését, hiszen be kell tartani azokat a szabályokat, intézkedéseket, amelyek elő vannak irányozva. A táboraikat öt résztvevőre korlátozták, emellett tesztelik a pedagógusokat és a tábori asszisztenseket.

– A gyerekek nagyon szeretik ezt a világot, és otthon érzik magukat ebben a miliőben. A videójátékok által kiválóan fejlesztjük a gyerekek szellemi képességeit, és az említett két játék erre lehetőséget biztosít. Talán a hagyományosabb és népszerűbb táboraink közé tartoznak a Minecraft-táborok, amelyek során a résztvevőket egy blokkokból álló, pixeles, háromdimenziós világba kalauzoljuk el, ahol különféle nyersanyagok felhasználására tanítjuk meg őket, eszközöket és építményeket készíthetnek. Emellett a játék módjától függően megtanítjuk őket az együttműködésre. Óriási hangsúlyt helyezünk arra, hogy ez egy kooperatív tábor, hiszen mindenkinek el kell végezni a saját részfeladatát, és ebből fog kialakulni egy egység. A Minecraft világában a gyerekek gyűjtögetnek, barkácsolnak, túlélési technikákat sajátíthatnak el, és megtanulják az úgynevezett vörös kő (redstone) használatát, amely a játék kimeríthetetlen energiaforrásának számít. Ez számomra nagyon érdekes, mert a mi feladataink között az szerepel, hogy egy házat kell, hogy felépítsenek a táborlakók. A játék során a nyolc-kilencéves gyerekek a fizikai törvényszerűségeit is alkalmazzák, ugyanis a Kirchhoff-törvények és Coulomb-törvény is szerepet kap. Ez az ő korosztályukat messzemenően meghaladja, mégis egy játék keretében játszi könnyedséggel alkalmazzák őket. Ez egy óriási élmény az oktatók és a gyerekek számára is – emelte ki az igazgató.

A Minecraft téli tábort január 4-e és 8-a között rendezik meg, amelyre 7–15 éves gyerekek jelentkezését várják. A Minecraft Classic tábort a szabadkai, a zentai és az újvidéki, a Minecraft Pro tábort pedig a zentai és a szabadkai Logiscoolban tartják majd.

Rózsa Zsombor az új Roblox téli táborról is beszélt. Mint kifejtette, a Roblox napjaink egyik legnépszerűbb platformja, hiszen több mint százmillió látogatója és felhasználója van.

– A Roblox egy olyan platform, amelyben a legkülönbözőbb játékokat készíthetik el a gyerekek. Ide tartoznak klasszikus, versenyzős játékokra, akadályversenyekre, szerepjátékokra, különböző rejtvények, feladványok kitalálására. A játékalkotás folyamata összetett tevékenység, amely próbára teszi a gyerekek szellemi képességeit. Maga a játékalkotás folyamata egy művészi ágazgat, amely bekapcsolja a fantáziát, a produktív képzetet. A megvalósítás egy technikai feladat, amely során érteni kell a programozáshoz, a dizájnhoz. Azok a gyerekek, akik ilyen jellegű kikapcsolódást választanak, biztos vagyok benne, hogy egy tartalmas programban fognak részt venni. A tábor három órányi vezetett foglalkozásból és egy óra szavad aktivitásból áll. Ez idő alatt különféle challangeken vesznek részt. A tábor öt napján pontokat gyűjtenek, és az ötödik napon díjazzuk a legjobb csapatokat, játékosokat. Újdonságnak számít, hogy a táborlakóknak két kupont fogunk ajándékba adni. Az egyikkel 15 százalékos kedvezményt kapnak a tavaszi kurzusra való beiratkozáskor. A másik kupont ajándékba adhatják a barátaiknak, amellyel 10 százalékos kedvezményt kapnak majd a tavaszi kurzusra – mondta Rózsa Zsombor.

A Roblox téli tábort január 4-e és 8-a, illetve január 11-e és 15-e között rendezik meg a szabadkai és a zentai Logiscoolban. Szintén 7–15 éves gyermekek jelentkezését várják. A Logiscool mindkét táborába december 31-éig lehet jelentkezni a www.logiscool.com honlapon. Az érdeklődők a 069/ 625-546-es számon kaphatnak bővebb tájékoztatást.