2024. április 20., szombat

Új eszterga- és marógépen dolgozhatnak

A szabadkai Ivan Sarić Műszaki Iskola a DECIDE projektnek köszönhetően új felszereléssel gazdagodott

A GIZ (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit) segítségével a szabadkai Ivan Sarić Műszaki Iskola új felszerelést kapott. Az eszközök a DECIDE, vagyis a Párbeszéd az ifjúság foglalkoztatásáról, a kezdeményezésekről és a duális oktatásról elnevezésű projektum keretében kerültek az oktátási intézménybe. Ennek célja, hogy javítsák az elméleti és gyakorlati oktatás, továbbá a munkanélküliek informális képzésének feltételeit. A szakközépiskola két új ipari CNC-géppel, egy eszterga- és egy marógéppel gazdagodott.

Željko Rajčić igazgatója kifejtette, hogy a munkaerőpiac igényeit áttekintve úgy találták, hogy a szabadkai körzetben el kellene indítani egy képzést azoknak, akik az eszterga- és a marógéppel szeretnének dolgozni.

– Annak érdekében, hogy iskolánk képes legyen elindítani ezeket a képzéseket, a DECIDE projektnek köszönhetően kaptunk egy CNC eszterga- és egy marógépet, amelyek értéke 50 ezer euró. Az informális képzések mellett az iskola infrastruktúrájába történő befektetés javítja a formális oktatás feltételeit, így a diákjaink a legmodernebb eszközökön dolgozhatnak. Ez lehetővé teszi számukra, hogy a középiskola befejezése után, a megfelelő szakképzettség birtokában álljanak készen a munkavállalásra vagy a továbbtanulásra – emelte ki az igazgató.

Ivan Stojanović, a GIZ projektcsoportjának vezetője szerint a DECIDE projekt egyik célja, hogy az iskolákat modern eszközökkel és gépekkel szereljék fel, hogy megfeleljenek a munkaerőpiac igényeinek. Ezenkívül az is fontos, hogy a 15–35 éves fiataloknak megteremtsék az előfeltételeket a képesítésük megszerzéséhez.

A szabadkai iskolán kívül a DECIDE projekt keretében az obrenovaci, a vlasotincei, a kragujevaci és niši középiskolák is kaptak felszereléseket – szintén 50 ezer eurós értékben. A DECIDE projekt megvalósítása az idén januárban kezdődött a GIZ és az oktatásügyi minisztérium együttműködésével.