2024. március 29., péntek

Még az idén érkezik gáz a Török Áramlatból

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerdán egynapos látogatást tett Szerbiában, melynek során Aleksandar Vučić államelnökkel is tárgyalásokat folytatott a két ország közötti együttműködésről. A tanácskozást követő sajtótájékoztatón az államelnök hangsúlyozta, Szerbia nem áll el a Török Áramlat által szállított energiahordozó vásárlásától. Az ország nem ijed meg azoktól a szankcióktól, amelyekkel Amerika fenyegetődzik, és továbbra is Oroszországot tekinti partnerének a gázügyet illetően.

– Szerbia a számára legkedvezőbb ajánlatot tartja elsődlegesnek. Semmilyen külföldi nyomásgyakorlásnak nem engedünk csak azért, mert valami külföldi nagyhatalomnak nem tetszik, hogy mi orosz gázt vásárolunk. Ez a legolcsóbb, a legjobb, és mi a legkedvezőbb feltételek között kapjuk – jelentette ki Aleksandar Vučić.

Az államelnök azt is elmondta, Szerbia eddig is orosz gázt használt, amely Ukrajnán és Magyarországon keresztül érkezett az országba, csupán azért, mert ez volt a legolcsóbb. Az országot senki nem kényszerítheti arra, hogy kedvezőtlenebb feltételek mellett drágább gázt vásároljon valakitől.

– Az év végén, december 29-e és 30-a között már az új vezetékben is áramlik a gáz Szerbiába, mégpedig a Török Áramlaton keresztül. Senki nem tilthatja meg Szerbiának, hogy gázvezetéket helyezzen a saját földjébe. Az orosz gázvásárlástól pedig nem állunk el, de nem is tűrjük azokat a megaláztatásokat, amik erre kényszerítenének bennünket – jelentette ki Vučić.