2024. április 25., csütörtök

Első fizetésem program: Már hétezer fiatal állt munkába

A magánszektorban kaptak munkát először azok a középiskolát és egyetemet végzett fiatalok, akik jelentkeztek az Első fizetésem elnevezésű állami foglalkoztatási programra. Körülbelül 7 ezren kötöttek szerződést 9 hónapig tartó foglalkoztatásra a magáncégekkel, és havi bérüket, illetve annak nagy részét, mint ismeretes, ebben az időszakban az állami költségvetésből utalják ki a vállalatoknak. Ez a hétezer fiatal, akinek most először van alkalma dolgozni, már megkezdte a magáncégeknél a tapasztalatszerzést.

Zoran Martinović, a Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat igazgatója a Prva tévében elmondta: a közvállalatokban még folyik a bejelentkezett fiatalok válogatása, és biztosra vehető, hogy elérik a programban kitűzött célt, vagyis hogy összesen 10 000 fiatal szerezheti meg első munkahelyét. A járvány kezdete óta nem történtek nagyobb arányú elbocsátások, márciustól mostanáig havi szinten kevesebben kerültek a munkanélküliek listájára, mint tavaly ebben az időszakban.

A jövő évi terveket illetően Martinović szavai szerint az a cél, hogy folytatódjanak a kedvező irányzatok, elsősorban, hogy egyszámjegyű maradjon a munkanélküliség aránya.

– Azt gondoltam, hogy a pandémia körülményei közepette 10 százalékon fölül lesz az arány, de szerencsére ez nem következett be – mondta Martinović, aki szerint az alacsony munkanélküliségi ráta ebben a helyzetben a szerbiai gazdaság erejére és arra utal, hogy a veszélyeztetett szektorokba irányuló állami segítség telitalálat volt.