2024. április 20., szombat

Padok bérelhetők a zombori piacon

Nyolc hónap elteltével kinyithat a fölújított zöldségpiac, népszerűbb nevén, a Láncok. Az üzemeltető, a Prostor kommunális közvállalat fölállította az újonnan beszerzett asztalokat, amelyek árverés útján bérelhetők.

A virágpiac típusasztalai (Fekete J. József felvétele)

A virágpiac típusasztalai (Fekete J. József felvétele)

Az árverést december 22-én és 23-án ejtik meg. Az első napon hat luxuskivitelezésű, úgynevezett VIP-asztalra lehet licitálni, ezek kezdőára igen borsos, 112,5 ezer dinár, és ekkor keresnek bérlőt a virágpiac egyszemélyes asztalaira is. Utóbbiak bérleti díja 37,5 ezer dinártól kezdődik. A bérlet jövő év január 1-jétől augusztus végéig szól. Másnap még 109 asztalra lehet licitálni. Amennyiben marad kiadatlan asztal, azok december 29-én kerülnek árverésre.

A licitáción jogi személyek és az aktív mezőgazdasági háztartások vehetnek részt, 10.000 dináros letét befizetésével.

A Láncok rekonstrukciója március derekán kezdődött el. A munkát a Somborelektro és a Džimi komerc cégek konzorciuma nyerte el 45,34 millió dinárért, vagyis 385 ezer euróért. A munkálatok során a terv szerint a piacon álló 15 bogyófából (ostorfából) mindössze ötöt kellett volna kivágni, mégis 12-őt távolítottak el, és csak három maradt. A hiányzók helyébe fiatal csemetéket ültettek. A piacot övező, kétszáz évvel ezelőtt fölállított láncok márvány tartóoszlopait meg kellett volna őrizni, de helyükre újak kerültek. Az eredeti tervek szerint csupán a piacteret szerették volna kikövezni, de a kivitelező egyidejűleg a városháza körüli térséget is kikövezte. Hogy mennyiért, egyelőre nem tudni, de az biztos, hogy ez a csinosítás jót tett a városközpontnak.