2024. április 18., csütörtök

HELYSZÍNEN A MAGYAR SZÓ - Robbanás a nagybecskereki vízgyárban

Két dolgozót a kórház sürgősségi osztályára szállítottak - Akadozik a város vízellátása

Egy személy súlyos, egy pedig könnyebb sérüléseket szenvedett abban a robbanásban, amely tegnap hajnalban öt óra körül történt a nagybecskereki vízgyárban. Mindkét sérült, az ötvenéves A.V. és a 42 éves J. M. a vízgyár dolgozója, őket a becskereki kórház sürgősségi osztályára szállították. Egyikőjük sincs életveszélyben. A robbanás miatt egy időre víz nélkül maradt a város, de a történtek okairól egyelőre nincs hivatalos közlemény.

Miközben a rendőrség és a tűzoltóság illetékesei végezték a helyszínelést, a vízgyár előtt az újságírók tömege várakozott, abban a reményben, hogy hivatalos információt kapnak a történtekről. De csak annyit közöltek velük, hogy – a helyszínelés elhúzódása miatt – egyelőre nincs információ a robbanás okairól. Nem hivatalos változat szerint a balesetet a klóradagoló rendszer meghibásodása okozta. Közben pedig egy időre teljesen leállt a város vízellátása.

– A vízgyár vezetése 8.20-kor tájékoztatta a Városi Vízműveket, hogy a berendezés meghibásodása miatt nem bírják biztosítani a város vízellátását, és emiatt át kell, hogy vegyük a vízellátást. Abban a pillanatban ehhez hozzá is fogtunk és kilenc óra körül teljesen leállt a vízellátás és a rendszert átkapcsoltuk a Vízművekre – nyilatkozott Siniša Gajin, a közvállalat sajtófelelőse.

Nagybecskereken a magas arzéntartalom miatt 2004 óta tilos a vezetékes víz használata. A helyzet nem változott a vízgyár próbaüzemeltetése idején sem, ami kisebb-nagyobb szünetekkel, már három éve tart. Vagy nem volt megfelelő a víz minősége, vagy – mint ezen a nyáron is – nem volt elegendő mennyiségű víz a vezetékben.

– Természetesen most ez a víz sem iható. A vízgyárból eddig érkező víz sem kapta meg a szükséges, hivatalos engedélyt, vagyis nem szűnt meg a vezetékes víz használatának a betiltása. Ez vonatkozik most erre a vízre is, amely közvetlenül a kutakból kerül a vezetékbe. Tehát hangsúlyozom: a víz nem iható – nyomatékosította a sajtófelelős.

A becskereki vízvezeték-hálózatból tehát újból sárgás víz folyik és nem tudni, hogy ez meddig lesz így. Az illetékes személy nyilatkozata szerint mindaddig, amíg nem kapnak hivatalos információt a vízgyárból, a meghibásodás mértékéről és az újraindulási kilátásokról, addig a város vízellátása közvetlenül a kutakból történik. Ezt a Városi Vízművek biztosítják.

A magántulajdonban (újabban izraeli kézben) levő vízgyárban tavaly szeptemberben kezdték el újra a víz megtisztítását és azóta folyamatosan azt hangoztatták, hogy az üzemben megtisztított víz megfelel a követelményeknek és, ezért remélik, hogy hamarosan megszűnik a vezetékes víz használatának a tilalma. Azt is közölték, hogy egy újabb víztartályt építettek, amelynek köszönhetően majd stabilizálódik a nyomás a hálózatban.