2024. március 28., csütörtök

Az ünnepekre készül a Vöröskereszt

A népkonyha felhasználóinak gyerekei számára gyűjt a kishegyesi Vöröskereszt – A járványhelyzet miatt szünetelnek a szervezet programjai

A Vöröskereszt kishegyesi községi szervezete az ősszel nyitott meg a saját konyháját. Ezt elsősorban a népkonyhaprogram felhasználói számára készítenek csaknem 200 egytálételt. Fontányi Andor, a Vöröskereszt községi szervezetének titkára arról számolt be lapunknak, hogy a szervezet számára a legnagyobb kihívás továbbra is népkonyhaprogram felhasználóinak színvonalas ellátása.

– Örömmel számolhatok be arról, hogy az eddigi felhívásainkra több pozitív visszajelzést is kaptunk. Kisebb támogatások érkeznek vállalkozóktól és magánszemélyektől egyaránt. Ez nagyban hozzájárul ahhoz, hogy javítsuk az étel minőségét, és a tervezettnél több ételt tudjunk kiosztani. Az ünnepek közeledtével a népkonyhaprogram gyermekfelhasználóira is gondolunk, kisebb ajándékcsomagokat szeretnénk összeállítani számukra. A járványhelyzet miatti előírások nem teszik lehetővé különböző dolgok gyűjtését, ezért csak édességekre és sós csemegékre számítunk. Elsősorban gyári csomagolású dolgokat gyűjtünk, amiket biztonságosan kiosztunk, és az esetlegesen befolyó anyagi támogatásokból is ilyesmit fogunk vásárolni. Az adományozók ennek köszönhetően csaknem 50 gyermek számára tennék szebbé az ünnepeket. Az adományokat december 22-én, kedden lehet leadni 8 és 11 óra között, a Vöröskereszt kishegyesi irodájában. Ezt követően becsomagoljuk az ajándékokat, és 23-án osztjuk ki a csomagokat – számolt be Fontányi, majd hozzáfűzte, hogy aki pénzadománnyal támogatná a gyűjtést, ezt a 325-9500600004265-59 folyószámlaszámra utalva teheti meg, a Vöröskereszt kishegyesi szervezete számára (Crveni krst Mali Iđoš ).

A titkár arról is beszámolt, hogy az ünnepek alatt szeretnék növelni a népkonyha felhasználóinak szánt ételadagot, emellett halétellel is szeretnék meglepni őket. Ennek érdekében a hétvégén egy nagyobb halpucolási akciót szerveznek a Vöröskereszt aktivistái számára. A hal mellett süteménnyel és egy kisebb ételcsomaggal is szeretnék megajándékozni a felhasználókat. Ez utóbbira azért van szükség, mert az ünnep miatt hosszú hétvége lesz, és nem szeretnék, ha a felhasználók étel nélkül maradnának. Épp ezért jobb minőségű ételcsomagot próbálnak összeállítani – mondta el Fontányi.

A szigorodó járványügyi előírások a Vöröskereszt munkáját is jócskán hátráltatják. A titkár elmondta, hogy novemberben sikerült megszervezniük egy véradási akciót, de a következőre csak márciusban kerül sor. A képzések és oktatások szünetelnek, és nem valószínű, hogy rövid időn belül újraindulnak.
– Bízunk benne, hogy a járványhelyzet pozitív irányt vesz, és fokozatosan el tudjuk kezdeni a programok megvalósítását. Addig is a programjainkat átcsoportosítottuk a jövő év elejére – számolt be Fontányi, majd arról is szólt, hogy a közelmúltban ünnepelték meg az önkéntesek világnapját. A Vöröskereszt számlálja a legtöbb önkéntest a községben, száz tagot tartanak nyilván. Idáig egy kisebb ünnepséggel emlékeztek meg erről a napról, de a fennálló helyzet miatt a szokásos összejövetel elmaradt. Az idén az új konyhának köszönhetően egy-egy ebédet szállítottak házhoz az önkénteseknek, így fejezték ki hálájukat önzetlen munkájukért – mondta el a titkár.

A titkár végezetül arról is beszámolt, hogy a Vöröskereszt kishegyesi községi szervezetének nehézséget okoz az, hogy egy régi típusú Zastava 101-es gépkocsival kénytelenek végezni a munkát. A legtöbb feladat elvégzésére ez egyáltalán nem ideális, ezért szeretnének beszerezni egy megfelelő gépjárművet.