2024. március 29., péntek

Koronavírus Európában: több ország is teljes lezárásban várja a karácsonyt

Több európai országban és régióban kemény szigorításokat kénytelenek bevezetni az ünnepek előtt.

Öthetes, egész országra kiterjedő, szigorú kijárási korlátozásokat vezettek be Hollandiában, miután a hétvégén sosem látott mértékben emelkedett a regisztrált új fertőzöttek száma. Január tizenkilencedikéig bezárnak az iskolák, a nem létfontosságú üzletek, a múzeumok és az edzőtermek is.

Az olasz sajtó értesülései szerint hasonló lépésekre készül Olaszország is, még a karácsonyi ünnepek előtt. Lapértesülések szerint Szentestétől legalább január másodikáig úgynevezett vörös zónás korlátozásokat vezetnek be az egész ország területén.

London is bezárkózik: az Egyesült Királyságban az egészségügyi készültségi rendszer legsúlyosabb, harmadik fokozatát vezették be a fővárosban és néhány környező megyében, miután ezeken a településeken hirtelen megugrott a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma. Itt is csak elvitelre dolgozhat a teljes vendéglátás, bezárnak a kereskedelmi szálláshelyek, a múzeumok, a zárt légterű szórakozóhelyek és az edzőtermek is, de a magán összejöveteleket is korlátozzák. A szigorítások mintegy kilencmillió embert érintenek.

A brit egészségügyi miniszter, Matt Hancock szerint egyes területeken a COVID19-fertőzések száma heti szinten megduplázódik, és a vírus egy új változata is aggodalomra ad okot.

– A vírusnak egy új változatát is azonosítottuk, amelynek köze lehet a betegség gyorsabb terjedéséhez egyes régiókban. Ezzel a változattal is ugyanúgy fogunk elbánni, mint a többivel. A vakcinát már elkezdtük kiszállítani Angliában a háziorvosi rendelőkbe, illetve Skóciában a szociális és idősotthonokba. Úton a segítség, de még nincs vége a járványnak – mondta Hancock.

Finnország és Norvégia orvosi segítséget ajánlottak fel Svédországnak, miután a múlt héten héten az intenzív kórházi ellátókapacitás kilencvenkilenc százalékát kellett igénybe venni a járvány miatt.

Svédországban az óriási munkateher miatt havonta ötszáz egészségügyi dolgozó mond fel.

Párizsban több tüntetést is tartottak, mert a kormány január huszadikáig bezáratta az éttermeket és a szállodákat is. Ugyanakkor a kijárási korlátozásokat keddtől enyhítik, és az országon belüli utazás is lehetséges lesz. Több francia városban kísérleteznek tömeges teszteléssel, siker esetén a programot a más régiókra is kiterjesztik.