2024. március 28., csütörtök

Az orosz külügyminiszter látogatott Szerbiába

Az orosz külügyminiszter gépe nem sokkal 13 óra előtt landolt a belgrádi Nikola Tesla repülőtéren, ahol Nikola Selaković hivatali kollégája fogadta. Lavrov a belgrádi Örökláng nevet viselő emlékműnél koszorúzott a szerb államfővel, ezt követően beszédet mondtak.

Lavrov rövid beszédében kiemelte, hogy fontos megemlékezni őseink kizsákmányolásának történetéről, ma pedig a 75 évvel ezelőtt halálos fenyegetés, a nácizmus megállítására emlékezünk. A külügyminiszter egész Oroszország nevében megköszönte Szerbia támogatását. 

A pódiumon ezt követően Aleksandar Vučić szerb államfő szólalt fel. Vučić kiemelte, az emlékmű előtt állva mindannyian szembesülhetünk azzal, mit jelent a szabadság szó. 

Az orosz külügyminiszter később a Szent Száva templomba látogat, ahol virágot helyez el a nemrég elhunyt Irinej szerb pátriárka sírjánál – jelentette az elnök sajtóirodája. Az épület felújításán orosz művészek is dolgoztak, Lavrov ez alkalomból felolvassa Vlagyimir Putyin orosz elnök levelét.

A tervek szerint a szerb államfő és Szergej Lavrov 16.30-kor négyszemközti beszélgetést folytat, a találkozó után pedig a két tisztségviselő nyilatkozik a médiának. Lavrov hivatali kollégájával, Nikola Selakovićtyal és Ivica Dačić házelnökkel is találkozik.