2024. április 20., szombat

53 újabb halott

Szerbiában a friss járványügyi jelentés szerint az elmúlt 24 órában 18989 tesztet végeztek el, és 5884 személynél mutatták ki a Sars-Cov-2 vírus jelenlétét.

Ebben az időszakban 53 személy hunyt el a fertőzés szövődményeinek következtében, ezzel 2433-ra növekedett a koronavírus áldozatainak száma. A halálozási arány 0,88 százalék.

Jelenleg 9320 személyt kezelnek kórházban, közülük 312 páciens szorul lélegeztetőgép segítségére.

Szerbiában eddig összesen 2.065.445 tesztet végeztek el, ezek közül 277.248 lett pozitív.

Mijomir Pelemiš infektológus szerint rendkívüli a járványügyi helyzet Szerbiában, a fertőzöttek nagy részét kórházban kezelik, sok egészségügyi dolgozó is megbetegedett. „Az egészségügyi dolgozók fáradtak, a kórházi kapacitások megteltek, de a Covid-kórházakban biztosítanak elegendő helyet ahhoz, hogy befogadhassák a kórházi kezelésre szoruló összes beteget" – mondta Pelemiš, aki hozzátette, hogy a vádőoltás megérkezéséig szigorúan be kell tartani az óvintézkedéseket. Az infektológus figyelmeztetett arra, hogy a vírus az egészségügyi dolgozók családjába is bejutott.

A belgrádi Fertőző Betegségek Klinikáján nincs szabad ágy, mert amint egy pácienst hazaengednek, újabb beteget vesznek fel a helyére – nyilatkozta Goran Stevanović, az intézmény igazgatója. Hozzátette, hogy hasonló a helyzet az ország összes Covid-kórházában. Elmondta továbbá, hogy magas a súlyos kórképpel rendelkező betegek száma.