2024. március 28., csütörtök
BIRKÓZÁS – EGYÉNI VILÁGKUPA, BELGRÁD

FRISSÍTETT – Két szerbiai érem

Nemes Viktor és Zurabi Datunasvili bronzot harcolt ki – A fiatal fehérorosz lesöpörte a szőnyegről az orosz olimpiai bajnokot!

Szerbia eddig két érmet szerzett a Belgrádban zajló egyéni világkupán. A kötöttfogás 77 kg-os súlycsoportjában Nemes Viktor a bronzmeccsen kőkeményen lépett fel az örmény Chalyan ellen is, riválisát passzivitásért kétszer is szőnyegre küldték, majd többszöri figyelmeztetés után két ponttal súlytották nyakfogás miatt, és Viktor kényelmes, 4:1-es győzelmet aratott. A súlycsoport döntőjében Lévai Zoltánnak szurkolhattunk, de az oroszok sztárja, Vlaszov nem engedett meglepetést, mert akkora 5 pontot érő szuplét dobott Zolin, hogy jó – a magyaroknak rossz – volt nézni. A házigazdák második érmét a kétszeres Európa-bajnok (2016 – Riga, 2017 – Újvidék) honosított grúz, Zurabi Datunasvili szerezte. A még mindig csak 29 éves versenyző két perc alatt elintézte az olasz Parisit, mert a parterre-helyzetből megpörgette, előnyét pedig rutinosan megőrizte. A nap legnagyobb meglepetése is ebben a súlycsoportban született, mert senki nem gondolta volna, hogy három orosz aranyérem után pont az olimpiai bajnok Csakvetadze betlizik. Ennek a kudarcnak az okozója a fiatal, mindössze 22 éves fehérorosz Maszkevics volt, aki előbb 3:0-ra vezetett, majd pimasz módon felemelte trófeás ellenfelét, s szintén szuplét dobott rajta, végül pedig 10:0-s technikai győzelmet aratott a csak tekingető orosz ellen.
A magyarok legnagyobb sikerét a világ- és Európa-bajnok Korpási Bálint érte el (72 kg), aki ugyan megszenvedett az örmény Amoyannal, de végül az utolsó pont jogán ő lett a döntő győztese.
Ma a női mezőny is rajtolt, Szerbia egyetlen képviselője, a magyarkanizsai Fábián Anna (59 kg) holnap lép szőnyegre a török Yanik ellen.
Ma este lapzárta után a zentai Frísz Krisztián névrokonával, Kecskeméti Krisztiánnal küzdött meg a 60 kg-os bronzéremért, a 63 kg-os súlycsoportban Torba Erik döntőt vívott az orosz Lokjaevval, 97 kg-ban pedig a szintén magyar Szőke Alex az ugyancsak orosz Evloevvel találkozott a fináléban.
Holnap a nők folytatják a versengést, és megkezdődik a szabadfogás is. A délelőtti program 11, a délutáni 16.45 órakor kezdődik.
Bajnokok, 55 kg: Emin Sefersaev (orosz). 67 kg: Nazir Abdullaev (orosz). 72 kg: Korpási Bálint (magyar). 77 kg: Roman Vlaszov (orosz), 2. Lévai Zoltán (magyar), 3. Nemes Viktor (szerbiai). 87 kg: Kiril Maszkevics (fehérorosz)... 3. Zurabi Datunasvili (szerbiai).