2024. március 19., kedd
SZERB NEMZETI SZÍNHÁZ

Újévi operamesék

Online lesz kísérhető a decemberi repertoár

December 26-ától 30-áig az újvidéki Szerb Nemzeti Színház az újévi ünnepeket ünnepli, és erre az eseménysorozatra mindenkit szeretettel vár honlapján.

A 2020. esztendő a gazdasági, politikai és a művelődési életnek nagy fordulópontjaként kerül be a történelembe. A Metropolitan Opera (MET) a világ egyik legjelentősebb operaháza. Az 1880-ban alakult klasszikus zenei szervezetet a Metropolitan Opera Egyesület irányítja. A mai operaház 1966-ra épült fel Wallace K. Harrison építész tervei alapján New Yorkban, a MET új épülete a Lincoln Squareen kialakított Lincoln Center részeként működik. Az operaházban évente mintegy 27 operabemutatót rendeznek, és szezononként körülbelül 220 előadást tartanak. A színház befogadóképessége 3800 fő, és még 195 állóhely is a nézők rendelkezésére áll. A majdnem 140 évi történetében azonban most először fordult elő, hogy a pandémia miatt le kellett mondania az idényt. Ezenkívül szinte a létminimumon tengődnek a híres, nagy operaházak Olaszországban és Nagy-Britanniában is.

– Úgy tűnik, ez az év nem ünnepelni való – fogalmazott Aleksandar Stankov, a Szerb Nemzeti Színház Operatársulatának igazgatója, majd hozzáfűzte: A történelem azonban másra tanít bennünket. Az egész operatörténet nagy tragédiákból, nagy szerelmekből és nagy hitből áll, és mindez fölülmúlta a tragédiákat. Az operát olyan történetek alkotják, amelyek nagy tettekre ösztönöznek. Ebből az okból a székvárosi Szerb Nemzeti Színház Operatársulata ünnepli a 2020. esztendőt, és büszkén mutatja be az Újévi operameséket.

Amikor naponta hallgatjuk a jelentéseket a számokról, amikor a környezetünkben a barátaink munka nélkül maradnak, amikor egészségügyi dolgozók vannak a családunkban, amikor ismerünk olyan embereket, akiknek nem sikerült felépülniük a koronavírus okozta szövődményekből, akkor a tény, hogy a pandémia majdnem teljesen kioltotta a kultúrát, nem első a gondjaink jegyzékén.

– A Szerb Nemzeti Színház Operatársulata az egészségügyi helyzet ellenére a kezdetektől fogva nem engedte meg, hogy a zene teljesen eltűnjön az életünkből. Abból a törekvésből, hogy kapcsolatban maradjunk a közönségünkkel, megtanultuk, mennyire fontos, hogy dolgozzunk, alkossunk, és ezt az energiánkat állandóan örömmel megosszuk… Művészek vagyunk, a művészet által törekszünk segíteni az embereknek. A közönségünknek, a székvárosiaknak. Erre az energiára szükségük van az új esztendőbe való belépéshez, ezért komoly újévi műsort készítettünk – fogalmazott az igazgató.

E hónap utolsó hetét P. I. Csajkovszkijnek A diótörő c. nyitányával kezdik, amely kezdetben népszerűbb volt, mint a táncjáték. A szerzeményt a karácsonyi és újévi ünnepek jelképének tartják. Az újévi operahetet a Ki ölte meg Janis Joplint? c. nagysikerű előadással folytatják, amely a Szerb Nemzeti Színház és az OPENS koprodukciójában készült, és rövid idő alatt meghódította az újvidéki fiatal közönséget. A csodálatos hetet bor és bordal mellett folytatják Giuseppe Verdi háromfelvonásos Traviata c. operájával. (Ifj. Alexandre Dumas A kaméliás hölgy című regénye alapján készült a szövegkönyv.) A 2021. esztendő küszöbén e híres olasz operaszerző halálának 120. évfordulójára emlékezünk, ezért adja elő a Szerb Nemzeti Színház Operatársulata ezt a zenés-színpadi művet, amellyel 1947-ben hivatalosan is megalakult az Operatársulat a színház önálló művészeti egységeként.

– A Traviata után az érdeklődők élvezhetik a Karácsonyi hangversenyt, amelyen karácsonyi és újévi szerzeményeket ad elő élőben a Szerb Nemzeti Színház Operazenekara, Fedor Vrtačnik karmester vezényletében. Ezen a koncerten Dušan Svilar, Nevena Reljin és más ragyogó szólisták mellett fellépnek olyan fiatal énekesek is, mint Tatjana Savatić. Végül a város több részén, élőben és egyidőben a Szerb Nemzeti Színház Operazenekara, -kórusa és szólistái adják elő majd a híres Nessun dorma operaáriát a „Győzünk!” üzenettel. Egyedülálló, a világon eddig még be nem mutatott zenei performance-ról van szó, amelyben a művészek különböző csoportja Újvidék különböző részében, ugyanabban az időben, egyszerre adja elő az áriát, és ez lesz a székvárosi Szerb Nemzeti Színház Operatársulatának ajándéka és egyben újévi üzenete” – mondta az operatársulat vezetője.

Az egész élő műsor az Idea, illetve a Mercator vállalatoknak köszönhetően díjmentesen követhető lesz minden érdeklődő számára az operasrpskonarodnopozoriste.studio.20.rs honlapon (de szükséges a regisztráció). Ezt a műsort egészítik ki a koncertek utáni élő beszélgetések a fellépő művészekkel, illetve a filmek, amelyek által belepillanthatunk abba, hogyan készülnek ezek a szép programok.