2024. április 24., szerda

Szerb színészeket is díjaztak

Harmadszor győzött az orosz Ivan Tverdoszkij a németországi Cottbus filmfesztiválján

Ivan Tverdoszkij az 2014-es Klassz korrekciji (Javító-nevelő osztály) és a 2015-os Zoológia című filmje után idén a moszkvai Dubrovka-színházban 2002-ben történt túszdráma tanulságait firtató, Konferencia című alkotásával nyerte el a nemzetközi zsűri 25 ezer euróval járó fődíját.

A legjobb rendezését járó különdíjat a lengyel Piotr Domalewskinek ítélték oda Jak najdalej stad (Én sohasem sírok) című filmjéért, amelyben egy 17 éves lánynak kell hazaszállítania Lengyelországba egy írországi konténerkikötőben szerencsétlenül járt apja holttestét.

A legjobb egyéni színészi teljesítményt elismerő díjat a szerb Ivan Ikič Oázis című, szellemileg visszamaradt fiatalokról szóló filmjének három pályakezdő főszereplője, Marijana Novakov, Tijana Marković és Valentino Zenuni kapta.

A legjobb rövidfilmek kategóriájában a szlovák Peter Hoferica Üdvözlet Nigériából című produkciója győzött, amely derűs hangvétellel szól arról, hogy milyen nehezen küzdenek meg az idősek az internet világával és milyen könnyen válnak virtuális csalás áldozatává. E kategóriában különdíjat nyert Szlava Dojcseva bolgár rendezőnő Tojáshéj című műve egy fiatal nő kapcsolatáról apjával, aki tudni sem akar lánya homoszexualitásáról. A díjazottakat azon az online gálán jelentették be, amelyen a nemzetközi filmfesztivál zsűrije összesen 72 ezer euró értékben osztott ki díjakat. A programban szereplő 150 film december végéig egész Németországban megtekinthető streamelve. (