2024. március 28., csütörtök

Kelemen Hunor: bizalomerősítésre van szükség a koalíciós partnerek között

A román parlamentben többséggel rendelkező jobbközép pártok koalíciója jelenti most a legjobb megoldást egy stabil kormány kialakítására, ennek érdekében pedig erősíteni kell a bizalmat a leendő koalíciós partnerek között – mondta Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke hétfőn Bukarestben, a Klaus Iohannis államfővel folytatott kormányalakítási konzultációt követően.

Kelemen Hunor (Fotó: MTI)

Kelemen Hunor (Fotó: MTI)

Kelemen Hunor szerint a miniszterelnököt a koalíció legnagyobb pártjának, a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL) kell adnia, a kétkamarás parlament házelnöki tisztségein pedig koalíciós partnerei – az USR-PLUS szövetség és az RMDSZ – osztozhatnának.

Az RMDSZ elnöke hétfői sajtóértekezletén a PNL és az USR-PLUS közötti vitára utalt, amely miatt vasárnap elakadtak a koalíciós tárgyalások: a PNL – parlamenti súlyára hivatkozva – a miniszterelnöki és a képviselőházi elnöki tisztségre is igényt tart, de a tisztségek egyikét az USR-PLUS is magának követeli. Kelemen Hunor szerint csak úgy lehet a bizalmat erősíteni és egy stabil kormányzás feltételeit megteremteni, ha az arányosság elve mellett a politikai szempontokat is figyelembe veszik, és a koalíció pártjai megosztják egymás között a három legfontosabb tisztséget.

Miután minden román párt saját jelöltje számára kért kormányalakítási megbízást az államfőtől, Kelemen Hunor azt mondta: a helyzet azt kívánta, hogy az RMDSZ-nek is legyen saját miniszterelnök-jelöltje, de a hétfői első konzultáción „nem akarták növelni az alapzajt", ezért csak azt jelezték Iohannisnak, hogy szükség esetén az RMDSZ is tud két-három alkalmas jelöltet javasolni, de egyelőre nem nevezték meg őket.

Az MTI kérdésére, hogy szükségesnek tartja-e, hogy az államfő közvetítsen, vagy – egy kormányalakítási megbízással – „igazságot tegyen" a vitázó koalíciós partnerek között, Kelemen Hunor korainak nevezte az elnök közbelépését. Nem jelentene stabil kormányzást, ha az elnök kész tények elé állítaná a koalíciós partnereket, ez nem szolgálná a bizalom növelését – vélekedett.

„Bízom abban, hogy a közjót fogják a (koalíciós) kollégák is előtérbe helyezni. Most egy kicsit úgy tűnik, hogy a túltáplált egók harcát látjuk, ha szabad így fogalmazni, de hát ez minden koalíciós tárgyaláson így volt, ebből ki lehet lépni, ha egy kicsit rugalmasabbak az emberek, és előre tekintenek" – mondta Kelemen Hunor.

Hozzátette: az RMDSZ készen áll az egyeztetések jóhiszemű folytatására, és egy olyan kormányprogram kidolgozását nevezte a szövetség legfontosabb célkitűzésének, amely jó válaszokat ad a társadalom kihívásaira. Rámutatott: a programnak a magyar közösség jogainak védelmére is ki kell térnie, de a szombaton elkezdődött megbeszélésen „még nem jutottak el az RMDSZ által már előkészített fejezetig".

Az egyeztetések folytatódnak, és az RMDSZ reményei szerint a parlament jövő heti alakuló üléséig megszülethet a PNL – USR-PLUS – RMDSZ koalíciós megállapodás.