2024. április 16., kedd

Polgármestereket vett őrizetbe a szlovák rendőrség

A rendőrségnél, titkosszolgálatnál és gazdasági körökben az utóbbi napokban végrehajtott őrizetbe vételek után a hétvégén további köztisztviselők kezén kattant a bilincs Szlovákiában. Ezúttal Pozsony megyében csapott le a rendőrség különleges egysége, a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA).

A Konzultáns fedőnevű akcióban lefüleltek közül hét személy – köztük több polgármester – ellen indítottak eljárást, négyük esetében pedig vizsgálati fogságot javasolt a hatóság. A rendőrség szerint az őrizetbe vételek közbeszerzések befolyásolásával, illetve az EU pénzügyi érdekeinek megsértésével állnak összefüggésben.

A NAKA az elmúlt hetekben több személyt állított elő. Akciói nagy visszhangot váltottak ki országszerte, hiszen főként magas beosztású jelenlegi és volt rendőrségi, titkosszolgálati tisztségviselő, illetve a gazdasági élet néhány befolyásos szereplője került rács mögé. Főként korrupció, pénzmosás, hivatali visszaélés és más bűnügyi tevékenység támogatása miatt indítottak eljárást ellenük.

Az első őrizetbe vételek novemberben történtek, amelyeket újabbak követtek. A gyanúsítottak között van két volt országos rendőrfőkapitány is; az egyikük, Milan Lučanský öngyilkosságot kísérelt meg, de túlélte.

A különböző fedőnevek alatt végrehajtott műveletek között a sajtó egyértelmű összefüggéseket lát, az ügyek hátterében pedig politikai összefonódást sejt. A média gyanúját hivatalosan még nem erősítették meg. Igor Matovič miniszterelnök jobbközép-liberális kormánykoalíciójának több politikusa azonban már utalt arra, hogy a hatósági akciók aggodalmat kelthetnek az előző kabinet néhány politikusában.

Az idén tavaszig kormányzó baloldali Smer-SD ezzel szemben azt állítja: a Matovič-kormány a hatósági eljárásokat politikai haszonszerzésre és arra használja, hogy elfedje a koronavírus-járvány terjedése miatt kialakult helyzet kezelésében megmutatkozott hozzá nem értését.

A négypárti kormánykoalíció ugyan szilárd többséggel rendelkezik a törvényhozásban, de a felmérések szerint választói támogatása folyamatosan csökken. Elemzők szerint jelentős részben a koronavírus-válság kapcsán hozott intézkedései miatt.