2024. április 19., péntek

Brexit-alku híján jönnek a robusztus járőrök

A királyi haditengerészet felkészült a járőrözésre a brit felségvizeken arra az esetre, ha nem születik megállapodás az Egyesült Királyság és az EU jövőbeni kereskedelmi kapcsolatrendszerének feltételeiről folyó tárgyalásokon. A védelmi minisztérium szombaton jelezte: a haditengerészet négy járőrhajója már felkészült a brit vizek ellenőrzésére, és szükség esetén robusztus intézkedésekkel szerez érvényt az Egyesült Királyságot független tengeri országként megillető jogoknak.

A tárca szóvivője szerint a London és Brüsszel közötti megállapodás elmaradása esetére kidolgozott készenléti javaslatok egyike felhatalmazná a királyi haditengerészet rendészeti egységeit arra, hogy külföldi hajók fedélzetére lépjenek és őrizetbe vegyék azokat, akik megsértik a jogszabályokat.

Az Egyesült Királyság 2020. január 31-én lépett ki az EU-ból. A végleges távozásának napjáig, azaz december 31-éig tartó átmeneti időszakot arra kellett volna felhasználnia, hogy megállapodjon az EU-val a jövőbeli kétoldalú viszony feltételeiről, mindenekelőtt egy szabadkereskedelmi egyezményről.

Ám eddig nem sikerült megegyezni; ennek egyik fő oka a halászati szabályozás kérdésében fennálló nézeteltérés. London szerint az EU korlátlan halászati lehetőséget kíván a brit felségvizeken annak fejében, hogy a szigetországi halászati ágazat is hozzáférhessen az uniós belső piachoz.

Boris Johnson brit miniszterelnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke múlt szerdán tárgyalt a megállapodást hátráltató vitás kérdésekről, így a halászatról is, de sem sikerült áttörést elérniük. Tegnap is egyeztettek, s megegyeztek a tárgyalások folytatásáról.

Johnson a napokban többször is utalt arra, hogy szabadkereskedelmi megállapodás helyett egyre nagyobb az esélye az ausztráliai típusú jövőbeni viszonyrendszernek az EU-val.
Az ausztráliai típusú kereskedelmi rendszer azt jelentené, hogy az Egyesült Királyság és az EU kereskedelme 2021. január 1-jétől a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) általános szabályai alapján folytatódik, ez viszont vámok megjelenésével járna a jelenleg akadálytalan kereskedelmi forgalomban.