2024. március 29., péntek

Kiemelkedő eredmények zenében és sportban

A Szabadkai Zeneiskola tanulói sikeres félévet tudhatnak maguk mögött

Az elmúlt években számos hazai és nemzetközi tanulmányi versenyen vettek részt a vajdasági általános iskolák és középiskolák tanulói. Az idei évben a járványhelyzet miatt igen kevés időt tölthettek a diákok az iskolapadban, hiszen a távoktatás teljesen átalakította az életüket, a munkaszokásaikat, a napi teendőiket, időbeosztásukat. Mindig is voltak olyan diákok, akik az iskolai kötelezettségeik mellett egy vagy több tanulmányi versenyen is részt vettek.

Fotó: Gergely Árpád

Fotó: Gergely Árpád

Az elmúlt év során a legtöbb megmérettetést nélkülözniük kellett. Ugyanígy a művészeti középiskolák tanulói is kevesebb versenyre jutottak el, mint az előző években. A járványhelyzet és körülmények ellenére a Szabadkai Zeneiskola diákjai az elmúlt félévben több hazai és nemzetközi versenyen is sikert arattak. Dragana Nikolićtól, az intézmény igazgatónőjétől megtudtuk, hogy a Szabadkai Zeneiskola tanárai jól feltalálták magukat a távoktatás során. A csoportok esetében a Google Tantermet alkalmazzák, az individuális oktatásnál pedig a videóhívásokat használják, amelyeket különféle platformok és alkalmazások segítségével bonyolítanak le.

– A tanárok alkalmazkodtak a diákok otthoni körülményeihez, és a szülőkkel közösen dolgoznak a nehézségek kiküszöbölésén. Annak ellenére, hogy nem találkozunk személyesen a tanárokkal, napi kapcsolatban állunk velünk, támogatjuk, segítjük őket. Büszkék vagyunk három diákunkra, Berta Lucijára, Milanko Marijára és Jović Sarára, mivel igen kiemelkedő eredményeket értek el a Kosta Manojlović nemzetközi zongoraversenyen. Szerintem nagyon jó, hogy a munkatársaink még az ilyen rendhagyó körülmények között is motiváltak, és látják a lehetőséget, a tehetséget a tanulóinkban. Gratulálok a lányoknak, Glončak Karapandžić Tara tanárnőnek és a szülőknek, hiszen az ő támogatásuk is szükséges volt a sikerhez. Szeretnék köszönetet mondani Szabadka Városnak és mindenkinek, aki támogatja a Szabadkai Zeneiskola munkáját. A zene az, ami nemesít, minden értelemben jobbá tesz bennünket, és reményt ad arra, hogy hamarosan visszatérünk a koncert dobogójára és meghalljuk hűséges közönségünk tapsát – mondta Dragana Nikolić. Az igazgatónő eljuttatta hozzánk az iskola diákjainak elmúlt félévben elért kiemelkedő eredményeit.

A Kosta Manojlović nemzetközi zongoraversenyt a smederevska palankai Božidar Trudić Zeneiskola szervezte. A versenyen 80 diák vett részt, akik az Amerikai Egyesült Államokat, Észak-Macedóniát,  Bosznia-Hercegovinát és Szerbiát képviselték. A Szabadkai Zeneiskola diákjainak eredményei igazán figyelemre méltók. Az első kategóriában Berta Lucija, az intézmény első osztályos diákja megkapta az 1. díjat, és a pontszámai alapján második helyen végzett. Marija Milanko másodikos tanuló a második kategóriában elnyerte az 1. díjat, a pontszámok alapján pedig harmadik lett. Sara Jović ötödikes diák pedig a hatodik kategóriában egyedüli versenyzőként kapta meg az 1. díjat, és ezzel a kategória győztese lett. A Szabadkai Zeneiskola diákjait Glončak Karapandžić Tara tanárnő készítette fel.

A 28. Köztársasági versenyen zeneelméletből Juhász Leona hatodik osztályos tanuló 1. díjat ért el. Felkészítő tanára Nataša Kostadinović volt. A zenei középiskola diákjai is jól teljesítettek.

Nyers Bakó Ramona másodikos tanuló is 1. díjas lett. A versenyre Csikós Krisztina készítette fel. Az első díjasok sorát Katarina Ivanković Radaković másodikos tanuló, Jerasz Kornél és Danijela Zvekić harmadikos tanuló is gazdagította, Ema Trifković elsős diák pedig 2. díjas lett. Felkészítő tanáruk Nina Milosavljević volt.

Ugyanezen a köztársasági versenyen harmónia tantárgyból is szép eredményeket értek el a zenei középiskola tanulói. A másodikos Katarina Ivanković Radaković és a harmadikos Danijela Zvekić 1. díjat, a szintén harmadikos Strahinja Segedinski 2. díjat, a negyedik osztályos Milan Jovanović és Katarina Živanović 2. díjat, a negyedik osztályos Mate Colić 3. díjat ért el. A diákokat Nina Milosavljević tanárnő készítette fel.

A pancsovai 8. Nemzetközi Fúvósversenyen Matija Evetović, az általános zeneiskola negyedikes tanulója 90 pontot szerzett, amellyel az első díjat szerezte meg. Milan Jovanović, a zenei középiskola negyedikes tanulója szintén 90 ponttal kapta meg az első díjat. Felkészítő tanára Vojnić Tunić Žolt volt, a zongorakíséretet pedig Bíró Viola adta.

A hegedűsök nemzetközi találkozóján, amelyet az újvidéki Egység kulturális központban tartottak meg, 

Anđela Budimir ötödik osztályos tanuló első díjban részesült. Felkészítő tanára Nadežda Stanojević, a korrepetitor pedig Máté Krisztina volt.

A körzeti középiskolai atlétikai bajnokságon is jeleskedtek a Szabadkai Zeneiskola diákjai. A fiúknál a 100 méteres sprintfutásban Antonije Vukosavljević 4. helyezést ért el. A 400 méteres sprintfutásban Ivan Ivanković Radak 3. helyezett lett. Az 1000 méteres síkfutásban Relja Plavšić 3. lett. A magasugrásban Szakács István 1. helyezett lett, a súlylökés kategóriájában Jovanović Miloš szintén első lett. A távolugrásban Nađ Aleksandar a dobogó második, Kujundžić Marko pedig a dobogó harmadik fokára állhatott fel. A 4x100 méteres váltó futásban (Vukosavljević, Nađ, Sakač, Jovanović) a diákok másodikak lettek. A Szabadkai Zeneiskola fiúcsapata első helyezést ért el, és ezzel továbbjutottak a tartományi versenyre.  

A lányoknál 100 méteres sprintfutásban Katarina Živanović 9. helyezést ért el. A 400 méteres sprintben Anja Galešev 4. lett, a 800 méteres síkfutásban Tamara Banić szintén negyedikként futott be. A magasugrásban Sofija Đurić 1. helyezést ért el, a súlylökésben Dora Mako 5.,

a távolugrásban Majda Tumbas pedig 3. helyezett lett. Az iskola lánycsapata harmadik helyen végzett. A diákokat Vladimir Katančić és Dejan Vuković készítették fel.