2024. április 16., kedd

Az orvosok azt kérik, ünnepeljünk a családdal

Az Öszefogással a Covid ellen elnevezésű csoportosulás orvosai arra kérik a polgárokat, hogy maradjanak otthon az újévi ünnepek alatt.

„Ünnepelje az újévet azokkal, akikkel egy háztartásban él. Ne menjen étterembe, bárba, klubba, magánünnepségre vagy nyilvános összejövetelre” – üzenik az orvosok. Az Öszefogással a Covid ellen elnevezésű kezdeményezés tagjai emlékeztetnek arra, hogy sok a fertőzött, a vírus továbbra is terjed, a kórházak túlzsúfoltak, az egészségügyi dolgozók energiája pedig véges. A józan észnek – mint írják – nincs szüksége kijárási tilalomra vagy szükségállapotra.

„Mutasson szolidaritást az egészségügyi dolgozókkal szemben, legyen felelősségteljes azzal, hogy otthon marad az ünnepek alatt, a családdal ünnepel, vendégek nélkül” – írják.

Srđa Janković immunológus is úgy véli, hogy a legjobb, ha az ünnepeket a családdal töltjük. Hasonlóan vélekedik Predrag Kon epidemiológus is, aki korábban azt nyilatkozta, hogy nem reális azt várni, hogy a koronavírus az újévi ünnepekig eltűnik, ezért a szilveszteri ünnepségek tervezgetése is értelmetlen. Mirsad Đerlek, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára pedig rámutatott, hogy míg mások összejöveteleket szerveznek, addig az egészségügyi dolgozók a családjuktól távol töltik az ünnepeket. Hangsúlyozta, hogy eltelhet egy újév pompás ünnepségek nélkül, és így közelebb kerülnénk a járvány leküzdéséhez.