2024. március 29., péntek

Az AstraZeneca amerikai gyógyszeripari céget vásárol

Az AstraZeneca brit gyógyszergyártó 39 milliárd dollárért megveszi a ritka betegségek gyógyszereinek kifejlesztésére szakosodott Alexion Pharmaceuticals amerikai céget.

Az AstraZeneca az ügylettől azt várja, hogy erősíti pozícióit a ritka betegségek gyógyszerfejlesztésének a szegmensében, nagyobb mértékben lesz jelen a különösen drága gyógyszerek piacán, miközben a következő évek növekvő bevételeinek a hatására gyorsíthatja adósságcsökkentését.

A felvásárlási ár alapján az Alexion részvényára 175 dollárra lett értékelve, ami jócskán felülmúlja a pénteki 121 dolláros záróárfolyamot. Az Alexion tulajdonosai részvényenként 60 dollárt kapnak készpénzben, a fennmaradó részért pedig AstraZeneca részvényt, vagy AstraZeneca ADR-t (letéti jegyet) kérhetnek.

A felvásárlást a két cég részvényeseinek is jóvá kell még hagyniuk. Az akvizíció a tervek szerint 2021 harmadik negyedévében zárul. Az egyesüléssel létrejövő vállalatban az Alexion részvényesei mintegy 15 százalékkal részesednek majd.

Az AstraZeneca számításai szerint az egyesüléssel évi 500 millió dollár kiadást lehet megtakarítani az ügylet létrejöttét követő harmadik év végére. A szinergia elérésére ugyanakkor 650 millió dollárt költenek a következő három évben.

A londoni értéktőzsde hétfői kereskedési napjának kezdeti szakaszában 8 százalékos mínuszban állt az AstraZeneca részvényára.