2022. szeptember 28., szerda

Az EU elítéli Ruhollah Zam iráni ellenzéki újságíró kivégzését

Az Európai Unió a lehető leghatározottabban elítéli Ruhollah Zam iráni ellenzéki újságíró kivégzését - olvasható az unió külügyi szolgálatának szombati sajtóközleményében.

(Forrás: REUTERS)
(Forrás: REUTERS)

A külügyi szolgálat felszólította továbbá Iránt, hogy tartsa tiszteletben az elítéltek tisztességes tárgyaláshoz való jogait, és hagyjon fel a fogvatartottak vallomásainak televíziós közvetítésével. A testület elítéli ez a gyakorlatot, mivel véleménye szerint az iráni hatóságoknak ezzel az a célja, hogy a média segítségével győzze meg a lakosságot a vádlott bűnösségéről. Felszólította továbbá az iráni hatóságokat a halálbüntetések fokozatos visszaszorítására. 

„Az EU minden körülmények között ellenzi a halálbüntetést, amely elrettentő erővel nem hat, viszont szembemegy az emberi méltósággal” - teszi hozzá a sajtóközlemény.

A kivégzett újságírót azzal vádolták az iráni hatóságok, hogy írásaival szította az országban 2017-ben a gazdasági helyzet romlása miatt kirobbant tiltakozásokat. Júniusban ítélte halálra a forradalmi bíróság „földi korrupcióért", amely kifejezést gyakran használnak az iráni kormányzat elleni kémkedés, illetve a vezetés megdöntésére irányuló próbálkozások leírására.

Az újságíró emigrációban élt Párizsban, tavaly ősszel vették őrizetbe, miután visszatért Iránba.