2024. április 19., péntek
MAGYAR LABDARÚGÁS

Eddig tartott a türelem

Előbb az utolsó Honvéd, majd az utolsó előtti DVTK is kirúgta edzőjét

Napokon belül a második, a 2020/21-es szezont tekintve pedig a negyedik edzőváltás történt az NB I-ben. Szeptember 22-én Pakson Osztermájer Gábor helyett Bognár György lett az edző, majd november elején a Mezőkövesd vezetősége döntött úgy, hogy Kuttor Attila helyére Pintér Attilát nevezi ki.

A december eddig termékenyebb. Ahogy egy hete beharangoztuk, Bódog Tamás kispesti munkája volt a tét a Honvéd–MTK mérkőzésen, de a hazaiak hiába vezettek két góllal, a vége 2:2 lett. Ez pedig azt jelentette, hogy az egykori válogatott védő munkáját megköszönték – egy utolsó helyen álló csapatnál ez azért nem olyan nagy meglepetés.

A korábban a DVTK-nál és a Kisvárdánál is vezetőedzőként dolgozó szakember július 1-je óta 12 bajnokin, 2-2 Európa-liga- és magyarkupa-mérkőzésen irányította a kispesti együttest, amely mérkőzéseken 4 győzelem mellett 5 döntetlent és 7 vereséget könyvelhetett el. Az utód Pisont István lett, aki az előző szezonban Giuseppe Sannino távozása után nyolc NB I.-es meccsen már ült a kispadon, de a legnagyobb sikert a magyar kupában érte el, ahol végső győzelemre vezette az együttest. Bemutatkozása Kisvárdán lesz, ahol bravúrra lesz szüksége, hiszen az ellenfél 11 ponttal többet gyűjtött, és jelenleg a 4. helyen áll.

Nem csupán a Honvédnál gondolták úgy, itt a váltás ideje, az utolsó előtti Diósgyőrnél is betelt a pohár. A Ferencváros elleni 3:1-es vereséget követően távoznia kellett Feczkó Tamásnak, aki 2019. szeptember 4-én vette át az irányítást, összesen 39 élvonalbeli mérkőzésen ült a kispadon, ezalatt a DVTK 13 győzelem és 6 döntetlen mellett 20 vereséget szenvedett. Nem kellett sokat várni az utódra sem, ugyanis Benczés Miklós sportigazgató szerint már régóta figyelemmel kísérték a felvidéki Geri Gergely munkásságát. A klubvezető reményét fejezte ki, hogy egy feltörekvő, fiatal szakember új mentalitást hozhat Diósgyőrbe. A királyhelmeci születésű, mindössze 43 éves tréner nem sokat futballozott a legmagasabb osztályban, Szlovákiában néhány mérkőzés jutott neki Rimaszombatban (Rimavská Sobota), és 2005 tavaszán hat meccs az akkor NB I.-es Nyíregyházában. Sérülés miatt 36 évesen visszavonult a labdarúgástól, edzőként pedig folyamatosan képezte magát, így már UEFA Pro licenccel is rendelkezik.

A szlovák első osztályban (Fortuna Liga) a zólyombrézói Železiarne kispadján mutatkozott be vezetőedzőként 2018 decemberében, egy évvel később, 2019 decemberében hat meccs erejéig ideiglenesen edző lett Nyitrán, ahová idén nyáron tért vissza. A csapat jelenlég a 7. helyen áll a szlovák élvonalban, a szakember azonban összekülönbözött a klubvezetőséggel, és 2020. december 2-án saját kérésére távozott. Geri vasárnap az MTK otthonában mutatkozhat be.

Ami az élcsapatokat illeti, a Fradi hozta a kötelezőt, és szombaton hasonló vár rá a ZTE ellen. Arra 2001 óta nem volt példa, hogy a Zalaegerszeg Budapesten győzzön a rivális ellen, de összességében is a legutóbbi kilenc tétmérkőzésen nyeretlen maradt a Fradival szemben.

A Fehérvár meglepetésre elvérzett Pakson, így a Tolna megyeiek egy pontra megközelítették a tabellán. „Azt mindenki láthatja, hogy a játékosok mennek előre, sajnos alkalmanként fejetlenül” – bosszankodott Márton Gábor edző, aki szombaton az újonc Budafok ellen vezetheti csatába a csapatát. A felek összességében 32 mérkőzésen játszottak eddig egymással (többnyire az NB II.-ben és a magyar kupában), három döntetlen mellett eddig 20 fehérvári és 9 budafoki siker született.

A Paks Mezőkövesdre látogat, ahol eddig nem jött be túlságosan az edzőcsere, Pintér Attilával egy győzelem mellett két vereség a mérleg. Legutóbb Zalaegerszegen futottak bele egy 3:0-s zakóba, Pintér meg is jegyezte: „Így nem lehet futballozni, saját magunkat vertük meg. Fel kell emelni a fejünket, és menni kell előre. Van még idén három forduló, igyekszünk minél több pontot gyűjteni.”

A 14. forduló programja:

December 11., péntek: Újpest–Puskás Akadémia FC (20 óra). December 12., szombat: Kisvárda–Honvéd (14.45), Ferencváros–ZTE (17), Fehérvár–Budafok (19.30). December 13., vasárnap: Mezőkövesd–Paks (14.30), MTK–Diósgyőr (17).