2024. április 19., péntek
CÍMLAPTÖRTÉNET

,,A szívemben színész vagyok”

Színpadra került Harsányi Gábor legújabb előadása

Harsányi Gábor színművész az idén ünnepelte 75. születésnapját.

A népszerű magyarországi művészt nemcsak film- és sorozatbeli szerepeiről, színpadi alakításairól és külföldi kollégái szinkronhangjaként ismerhetjük. A színészet mellett más területen is szeret alkotni, hiszen több színdarab és hat könyv is fűződik a nevéhez, valamint rendezéssel is foglalkozik. Legújabb, saját szövege alapján készült előadását nemrég mutatták be. Az Egy bolond hármat csinál című zenés vígjátékban Harsányi Gábor mellett Várkonyi Andrást, Bednai Natáliát és Pallós Tibort láthatjuk. A pszichiátriára került Csallósi Zsuzsa színművésznő története komoly kérdésekkel foglalkozik. Miközben a néző Hauzentróger Hugó és Hauzentróger Jácint pszichológusok terápiáján találja magát, azon is izgulhat, hogy sikerrel jár-e Csin-Csung-Csang kínai bérgyilkos, avagy a Kici görény, akit a kétségbeesett színházigazgató bérelt fel. A részletekről az előadás szereplőit kérdeztük.

A legtöbben színészként ismerik, de emellett író és rendező is. Melyik területen érzi a legjobban magát?

Harsányi Gábor: – Számomra az írás szenvedély-kiegészítő sportág. Néhány évvel ezelőtt az Írószövetség a tagjai közé emelt. Ez jólesett, mert egy bizonyos szintet jelentett és azt, hogy nem csak hobbiból írok. Eddig hat könyvet és 17 színdarabot írtam, ebből hatot játszanak ma is. Bárcsak eljuthatnék valamelyik darabommal az Önök szép városába! Azért a szívemben színész vagyok! Szeretek rendezni is, de nem olyan fontos.

A karantén idején a Facebook-oldalán közzétett videóival szórakoztatta a közönséget. Lesz folytatásuk?

H. G.: – Eddig elhanyagoltam a Facebook-oldalamat. A karantén alatt fontossá vált, azóta ápolom. Gyorskapocs az emberekhez. Boldogan írom le – gyere, kövess, lájkolj, oszd meg a gondolatom a Facebook-oldalamon!

Az írás során mely szerzők hatottak/hatnak önre?

H. G.: – Szeretem a kortárs irodalmat és a világirodalmat. Mindent olvasok, de úgy igazán a színpadi szerzők, a drámaírók állnak közel hozzám: Ray Cooney, Camoletti, Sir Coward, Thomas Eliot, Somerset Maugham, vagy a magyar Székely Csaba, Kárpáti Péter és sorolhatnám tovább.

Az Egy bolond hármat csinál című drámája nemrég került színpadra. Hogyan született meg a darab ötlete?

H. G.: – Napjainkban nagy probléma a zaklatás, az abuzálás, a kiszolgáltatottság. Ez a téma már régen foglalkoztatott. De hogyan lehet írni ezekről vígjátékot, szórakoztató, de mégis tartalmas, elgondolkodtató színdarabot? Óriási kihívás. Nevettetni és ríkatni, vulkán és fagy. Hihetetlenül izgalmas játék. Egyszerre dráma és vígjáték. Ezért hívom ezeket a darabjaimat új műfajként vígdrámának, ahol találkozik a popularitás a veretes irodalommal, a fetrengős nevetés a mély drámával, a tartalmas szórakoztatással.

Az előadásban Bednai Natália, Várkonyi András, Pallós Tibor és ön is játszanak. Milyen volt a közös munka?

H. G.: – Várkonyi András régi ismerős, sokat játszunk együtt. Már csaknem 50 éve vagyunk barátságban, sikerekben. Néha összejárunk borozgatni, emlékezünk, viccelődünk, aggódva lessük egymás egészségét. Bednai Natália színházat visz és igazgat amellett, hogy jó színésznő. Úgy érzem, nagyon szeret minket, no meg a darabot is. Ezen nem csodálkozom, mert rá formáztam a főszerepet. Pallós Tibor tehetséges fiatal, várományos, szép jövő van előtte.

Mit szólt, amikor szerepet kapott az Egy bolond hármat csinál című vígjátékban?

Várkonyi András: – Gábor már egy éve mondta, hogy írt egy darabot, és benne egy jó szerepet nekem. Csak az utolsó percben mutatta meg, amikor már a kíváncsiságom a tetőfokra hágott. Szeretek játszani vele. Nem dicsérem tovább, inkább mondok egy érdekes történetet. 1968-ban, a Kádár éra alatt bevonultunk Csehszlovákiába. Egyetlen újság mert írni erről a dicstelen bevonulásról: a Magyar Szó! Olyan boldog voltam, hogy mint akadémista hangosan kiabáltam a Színművészeti Főiskolán, hogy: „Olvassátok a Magyar Szó-t!” Na erre majdnem kirúgtak.

Milyen hangulatban telt a próbafolyamat? Folyamatosan tudtak dolgozni vagy a járvány miatt szünete(ke)t kellett tartaniuk?

Bednai Natália: – Betartjuk a szabályokat. Igyekszünk maszkban lenni, amikor lehet. Nem lehet maszkban beszélni a színpadon. A színpadon levesszük, amikor kijövünk onnan, feltesszük.

Milyen együtt játszani ezzel a csapattal?

B. N.: – A hangulat csodás. Két ilyen ,,fiatal, jó pasival” élmény játszani, de bevallom, bennem van a félsz. Mi van akkor, ha megszorítások jönnek a járvány miatt, és tolódik, vagy elmarad az előadás?

Pallós Tibor: – Hogy milyen velük játszani, azt csak én tudom igazán elmondani. Van köztünk vagy ötven év, és kedvesek, türelmesek velem. Tisztelem őket nagyon. Pár hét alatt többet tanultam tőlük, mint összesen, eddigi életemben.