2024. április 24., szerda
KALANDTÚRA

A Vörös tér

Már nem olyan, mint amilyen a megsárgult fehér-fekete képeken volt. Sok minden megváltozott Moszkvában is, Oroszországban is, és a külpolitikában is. Moszkva és Putyin elnök megkerülhetetlen tényezője lett korunk világpolitikájának. Lemosta a jelcini-korban a nemzetre ragadt iszákos-züllött képet. Az ország katonai szuperhatalommá fejlődött, de ezzel párhuzamosan a nyugati turisták, kereskedők és diplomaták vonzó célpontjává vált. A Vörös téren ma is tartanak katonai parádékat, felvonulásokat, de már nem ez a fő szerepe a térnek, amelyen az orosz nép történetének leghíresebb történései történnek.

Kellemesen csalódtam. Ez a jelző jut eszembe először, amellyel leírhatom a pillanatot, amikor a Krasznaja plosad első macskakövére léptem. Utazásom előtt nézegettem képeket a térről, de azok általában feljavított, kicsinosított fotók, amelyek csak a szép épületeket ábrázolják, a romosokat nem szokták reklámozni. Piszokra, omló vakolatra, részeg koldusokra, állig felfegyverzett borvirágos orrú katonákra számítottam. Ezek közül semmi sem volt. Az európai fővárosok főtereit általában a városháza és/vagy a katedrális uralja, a tér másik három oldala jellemzően egy kaptafára kialakított valamikori kisiparos műhelyekből átalakított kávézó, üzlethelyiség. Moszkva főterére ez nem mondható el. A szabályos téglatest alakú tér minden oldala egy-egy külön tematika, amely együtt egy egységes egészet alkot, a hatalmas Moszkva és az Orosz Föderáció szívét.

A Kremllel szemben áll a negyed kilométer hosszú, négy párhuzamos szárnyból álló három emelet magas (250 méter, 4 épületszárny 2 oldallal és három emelettel = 6 km üzlet) Glavni Univerzalni Magazin, azaz a GUM, több mint ezer butikkal. Emberemlékezet óta vásártér, majd kereskedőcsarnok működött ezen a helyen. A Központi áruház kialakításakor a sok kis üzlet alkotta bevásárlóközpont inkább hasonlított plázára, mintsem a kor jellemző nagyáruházára. Továbbhaladva, Moszkva jelképe tárul a szemünk elé. A kilenc hagymakupolás Boldog Vazul-székesegyházat még Rettegett Iván cár építette az 1500-as évek közepén hálából a tatár felett aratott győzelem emlékére. Kilenc győztes csatát vívott ellenük. A székesegyházat kilenc szorosan egymás mellé épített templom alkotja, mindegyiknek van saját oltára és hagymakupolája. Belülről a közös falakat eltávolították, így egy templomnak néz ki, de mégis kilenc. A GUM-mal szemben a Borovickij-dombon áll az Orosz Föderáció hatalmi és vallási központja, a Kreml. Ennek a létesítménynek a Vörös térre néző vöröstégla falán három monumentális torony van. Az első a székesegyház mellett a Szpasszkaja-bástya. Az óratorony több mint félezer éves. Délben a nemzeti himnusz dallamát játssza a 11 harang. Csúcsán ma is vörös csillag díszeleg – Moszkvában talán az utolsó. Ez a torony alatti kapu volt évszázadokon át a Kreml hivatalos bejárata, a cárok is leszálltak a lóról, mielőtt áthaladtak alatta. A fal közepén áll a Szenatskaja-torony, előtte pedig 90 éve a Lenin-mauzóleum. A mai gránitépítmény előtt néhány évig fából készült kriptában pihent Vlagyimir Iljics bebalzsamozott teste. Évtizedek óta oroszok és turisták ezrei zarándokolnak ide nap mint nap. Én is csaknem egy órát álltam sorban, mire lejutottam az üvegszarkofághoz. A testet másfél évente vegyszerekkel itatják át, és alkalmanként új öltönyt is kap. A mai oroszok többsége már hajlik arra, hogy mintegy száz év elteltével eltemessék a testet. A vöröstégla fal másik végén áll a Szpasszkaja testvére, a Nyikolszkaja-torony. Az 5 méter vastag vöröstégla falban kialakított urnatemetőben és az előtte lévő néhány sírban nyugszanak Oroszország nagyjai és barátai: Gagarin, Gorkij, Sztálin, Brezsnyev, Zsukov, de itt pihennek Landler Jenő magyar kommunista teljhatalmú népbiztos hamvai is. Sétánkat az orosz Állami Történeti Múzeum 1872-ben épült hatalmas épülete zárja. Több mint négymillió katalogizált cikkből egymillió kiállítási tárgy tekinthető meg az őskortól a Romanov-dinasztia által államosított műkincsekig.

Nekem is több napba telt megtapasztalnom, hogy mekkora a Vörös tér, milyen modern és mi minden van rajta.